Chainalysis: illegale activiteit en cybercriminaliteit daalt

Illegale activiteit en cybercriminaliteit neemt af ondanks enkele opmerkelijke uitzonderingen, zo schrijft het blockchain-analyse bedrijf Chainalysis in haar halfjaarlijkse blog over cryptocriminaliteit. In de blog wordt het eerste halfjaar van 2022 vergeleken met het eerste halfjaar van 2021. Ook is onderzocht welk effect de dalende koersen hebben op illegale crypto- en bitcoingerelateerde cybercriminaliteit.

Het transactievolume van bitcoin en crypto’s bij elkaar voor zowel legale als illegale activiteiten is in het eerste halfjaar van 2022 ten opzichte van het eerste halfjaar van 2021 sterk afgenomen. Over het algemeen zijn de illegale (criminele) activiteiten met 15% wel minder sterk afgenomen, dan legale activiteiten met 36%. Deze percentages vertellen echter niet het hele verhaal, want rondom DeFi-protocollen is de cryptocriminaliteit juist toegenomen, aldus Chainalysis.

Let wel dat het transactievolume op zichzelf weinig zegt over het daadwerkelijke economische verkeer. Exchanges sturen bijvoorbeeld regelmatig grote bedragen tussen eigen wallets heen en weer en ook cybercriminelen verplaatsen hun fondsen vaak via verschillende adressen. Bij een berekening van het transactievolume wordt iedere individuele blockchaintransactie echter meegeteld, ook al zijn de fondsen niet van eigenaar veranderd.

Waar neemt de cryptocriminaliteit af?

De totale opbrengst uit oplichting (scams) t/m juli 2022 is $ 1,6 miljard. Dit is 65% lager ten opzichte van het eerste halfjaar van 2021. Deze dalende trend lijkt verband te houden met de dalende koersen van afgelopen halfjaar, aldus het blockchain-analyse bedrijf. Ook het aantal transacties naar adressen verwant aan illegale activiteit is in het eerste halfjaar van 2022 het laagste van de afgelopen vier jaar.

De totale opbrengst gelinkt aan darknetmarktplaatsen is in het eerste halfjaar van 2022 maar liefst 43% lager dan in het eerste halfjaar van 2021. Deze aanzienlijke daling is wel pas in april ingezet. Dit is vrijwel zeker te wijten aan het offline halen van de darknetmartkplaats Hydra Market door de Duitse politie, aldus Chainalysis. Via de marktplaats werden onder andere drugs, gestolen data en vervalste documenten verhandeld.

Opmerkelijk genoeg is het aantal transacties gelinkt aan darknetmarktplaatsen wel gestegen. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de gebruikers van Hydra Market hun fondsen verplaatsen naar andere (illegale) marktplaatsen.

Waar neemt de cryptocriminaliteit toe?

Niet overal in de crypto-economie neemt de illegale activiteit en cybercriminaliteit af. Zo is in het eerste halfjaar van 2022 al $ 1,9 miljard aan crypto’s gestolen als gevolg van hacks. In het eerste van halfjaar van 2021 was dit $ 1,2 miljard.

Een groot gedeelte van de $ 1,9 miljard is te wijten aan oplichting en diefstal via zogenoemde DeFi-protocollen. Dergelijke protocollen zijn bijzonder kwetsbaar voor hacks, omdat de broncode openbaar is en vaak onvoldoende getest. Ook de snelheid waarmee zulke protocollen door altcoin-projecten worden ontwikkeld – vanwege de drang naar snelle groei en het profiteren van hype – komt de antifragiliteit niet ten goede.

Maar klopt het ook?

Volgens Chainalysis is de illegale activiteit en cybercriminaliteit in het eerste halfjaar van 2022 dus afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Hoewel dit een bemoedigende ontwikkeling lijkt, is het nog afwachten of het blockchain-analyse bedrijf in haar jaarlijkse verslag over cryptocriminaliteit tot dezelfde conclusie komt.


Meer weten over de blog van Chainalysis? Luister dan naar aflevering 233 A van de Cryptocast of de Tech Update van BNR.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.