Computer stuk? Telefoon verloren? Zo herstel je jouw bitcoinwallet

Wat als je computer stukgaat? Of als je jouw telefoon verliest? Of als er iets anders gebeurt? Dan ben je jouw bitcoinwallet niet per definitie kwijt. Als je jouw seed phrase goed hebt bewaard kan je daarmee de toegang tot je bitcoinwallet op een ander apparaat herstellen. In dit artikel lees je hoe dat werkt.

Als je bitcoin in eigen beheer hebt dan bewaar je ze in een bitcoinwallet. Meestal gebruik je daarvoor een wallet-app op een computer of mobiel apparaat, zoals een telefoon of tablet. Vaak gebruikt men ook een hardware wallet.

Maar wat nu als het apparaat stukgaat? Wat als je het verliest of het gestolen wordt? Of als er een virus op staat? Dan ben je jouw bitcoin niet direct kwijt.

De wallet-app die je gebruikt is slechts een middel om bitcoin in een bitcoinwallet te beheren. De tegoeden staan dus niet opgeslagen op een apparaat of in een wallet-app, maar in een virtuele bitcoinwallet op de blockchain. En dat bestaat los van de wallet-apps en de apparaten die je gebruikt.

Als een apparaat of een wallet-app ontoegankelijk of onbruikbaar wordt is dat dus geen ramp, mits je de backup van je seed phrase goed geregeld hebt.

Seed phrase

Je seed phrase is geheim!

Deel je seed phrase nooit met anderen! Ook niet met medewerkers van een helpdesk of supportafdeling. Als je jouw seed phrase aan een ander geeft heeft diegene volledige toegang tot jouw bitcoinwallet en alle bitcoins die erin zitten. Je riskeert er alles mee.

De seed phrase is een reeks van meestal 12 of 24 Engelse woorden en het functioneert als een soort wachtwoord voor jouw bitcoinwallet. Zolang je deze woorden hebt kan je de toegang tot jouw bitcoinwallet altijd op een ander apparaat herstellen.

Je kan daarvoor ieder apparaat en iedere wallet-app gebruiken die jouw type bitcoinwallet ondersteunt. Als je dat zou willen kan je eventueel zelfs verschillende apparaten en wallet-apps gebruiken om dezelfde bitcoinwallet te beheren. Dat zijn in principe arbitraire keuzes, want de bitcoinwallet bestaat los daarvan.

Bij een bitcoinwallet draait het allemaal om de seed phrase. Zolang je de juiste seed phrase hebt en die koppelt aan een wallet-app zal dat altijd leiden tot dezelfde bitcoinwallet.

Het is daarom uiterst belangrijk om je seed phrase zorgvuldig te bewaren, inclusief een extra backup 'voor het geval dat'. Het is namelijk je laatste strohalm in het geval dat er iets misgaat. Veel mensen schrijven hun backups met pen en papier op zodat hackers er onmogelijk bij kunnen. Maak echter niet te veel backups, want neemt de kans op verlies of diefstal van één van de backups toe.

Meestal krijg je een seed phrase eenmalig bij het aanmaken van een nieuwe bitcoinwallet en daarna nooit meer. Schrijf het daarom direct op. Ben jij dat bij jouw bitcoinwallet vergeten? Maak dan zo snel mogelijk een nieuwe bitcoinwallet aan waarvan je de seed phrase wél goed bewaart en verplaats je fondsen daarheen om jezelf tegen risico's in te dekken.

Herstellen/importeren van een bitcoinwallet

Een bitcoinwallet herstellen werkt vrij eenvoudig. Je hebt daarvoor je seed phrase nodig en je moet weten wat voor type bitcoinwallet je hebt.

 • Stap 1: Installeer je eerst een wallet-app naar keuze op een apparaat.

 • Stap 2: Zodra je de wallet-app voor het eerst opstart word je gevraagd of je een nieuwe bitcoinwallet wil aanmaken of een bestaande bitcoinwallet wil gebruiken. Wallet-apps noemen dat vaak herstellen (restore) of importeren (import). Het betekent hetzelfde. Kies voor het importeren/herstellen van een bestaande bitcoinwallet.

12 of 24 woorden

Sommige wallet-apps gebruiken een seed phrase van 12 woorden en anderen gebruiken een seed phrase van 24 woorden. Sommigen ondersteunen beide soorten. Dat varieert per wallet-app. Probeer eventueel een andere wallet-app als je ontdekt dat het aantal woorden niet overeenkomt.

 • Stap 3: Soms kan je hierna kiezen of wil herstellen/importeren op basis van een seed phrase of hardware wallet. Soms zijn er ook andere opties, maar die laten we in dit artikel buiten beschouwing.
  Kies voor de optie om te herstellen via een seed phrase als je alleen de 12 of 24 woorden hebt en als je een hardware wallet gebruikt kies je daarvoor.

 • Stap 4a: Als je een hardware wallet gebruikt zal je die moeten aansluiten en bevestig je met het knopje om de koppeling aan te brengen.
  Stap 4b: Als je alleen een seed phrase hebt en geen hardware wallet dan kies je voor herstellen/importeren via de seed phrase en vul je de 12 of 24 Engelse woorden in het daarvoor bedoelde tekstvak. LET OP: Voer je seed phrase alléén in als je het apparaat en de wallet-app vertr
  ouwt!

 • Stap 5: Je zal tijdens het proces waarschijnlijk moeten aangeven om welk type bitcoinwallet het gaat (Legacy, P2SH-Nested Segwit of Bech32-Native SegWit). Als je de verkeerde soort kiest zal je een verkeerde en andere bitcoinwallet importeren, die óók van jou is maar waar je bitcoins niet in zitten. Weet je niet wat voor type bitcoinwallet je hebt? Dat is te herkennen aan het soort bitcoinadressen van jouw bitcoinwallet. Kom je er niet uit? Geen nood: in het ergste geval probeer je alle soorten om de beurt uit totdat je de juiste gevonden hebt.

 • Stap 6: De wallet-app koppelt zich hierna aan de bijbehorende bitcoinwallet, zodat jij (weer) toegang hebt tot de bitcoinwallet met je bitcoins.

 • Stap 7: Heb je jouw seed phrase handmatig ingevuld zonder een hardware wallet te gebruiken? Maak dan een nieuwe wallet aan en stuur de bitcoins daarheen. Op het moment dat je een seed ergens invoert is er namelijk altijd een risico dat een kwaadwillende meeleest.

Hardware wallet stuk?

Hardware wallets kunnen natuurlijk ook stukgaan of kwijtraken. Ook dan kan je met behulp van de seed phrase en een nieuwe hardware wallet de toegang tot de bitcoinwallet herstellen.

Zodra je een nieuwe hardware wallet hebt kies je tijdens het instellen voor het herstellen/importeren van een bestaande bitcoinwallet en vervolgens vul je jouw seed phrase in. Daarna is je nieuwe hardware wallet gekoppeld aan je bestaande bitcoinwallet. In aflevering 13 van de Nodezaak kan je zien hoe dat bij verschillende hardware wallets werkt.


Is Bitcoin nieuw voor je? Lees dan ook eens onze beknopte startersgids Beginnen met Bitcoin.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.