Controversiële anti-bitcoin OCC-kandidaat trekt zich terug

Saule Omarova, de controversiële en anti-bitcoin kandidaat die genomineerd was voor het voorzitterschap van de Amerikaanse Office of the Comptroller of the Currency (OCC), heeft zich na felle weerstand teruggetrokken. Het wachten is nu op een nieuwe kandidaat.

Vorig jaar vierde de bitcoincommunity nog de aanstelling van Brian Brooks als Acting Comptroller of the Currency. The Office of the Comptroller of the Currency (OCC) is de regelgevende instantie die banken in de Verenigde Staten reguleert.

Brooks werkte eerder als Chief Legal Officer bij de bitcoinexchange Coinbase en tijdens zijn aanstelling spande hij zich in om aan banken duidelijkheid te scheppen met betrekking tot bitcoin. Zo liet hij vorig jaar per brief weten dat banken bitcoin beheerdiensten mogen aanbieden en ook dat zij mogen deelnemen aan het Bitcoinnetwerk. Sindsdien zijn diverse Amerikaanse banken bitcoindiensten gaan aanbieden.

Omarova

Dit jaar nomineerde president Biden echter Saule Omarova als nieuwe kandidaat voor Comptroller of the Currency. Even leek het erop dat daarmee een koerswijziging op komst was. Anders dan Brooks is Omarova namelijk geen fan van digitale valuta's zoals bitcoin.

Die zouden volgens haar de financiële stabiliteit bedreigen en vooral voordeel opleveren voor het bestaande 'disfunctionele financiële stelsel'. Haar zorgen leken vooral betrekking te hebben op de mogelijkheid dat 'big tech' met digitale valuta's de betalingsinfrastructuur zouden overnemen.

Bevraagd naar haar standpunt over bitcoin zei Omarova: "Ik ben geen Bitcoinexpert, maar ik zou bezorgd zijn als al onze financiële transacties berusten op een blockchain-systeem waarbij verschillende actoren die zich mogelijk in andere landen bevinden, die niet erg vriendelijk tegenover ons staan, controle hebben over het functioneren van dat systeem. Dat is mijn zorg". In plaats daarvan voelt zij meer voor een gecentraliseerde digitale valuta van de centrale bank.

Controverses en verzet

De nominatie van Omarova was controversieel, en niet alleen vanwege haar standpunten over bitcoin. Omarova houdt er namelijk vrij radicale ideeën op na. Zo stelde ze onder andere dat ze het traditionele bankieren zoals we het kennen wil beëindigen om het te vervangen met een gecentraliseerd systeem van de centrale bank. Ook zei ze dat ze traditionele oliemaatschappijen vanwege de klimaatproblematiek bankroet wil zien gaan.

Critici, vooral uit Republikeinse hoek, wezen al snel op het feit dat Omarova opgroeide in de voormalige Sovjet Unie. Ook verweten zij Omarova dat zij haar proefschrift over Karl Marx probeerde te verhullen.

De Texaanse pro-bitcoin Senator Ted Cruz twitterde: "Niet alleen is Saule Omarova, Biden's keuze om de OCC te leiden, een bedreiging voor onze traditionele economie, maar ze wil ook crypto kapot reguleren". Hij riep op om de nominatie te dwarsbomen. Ook Senator Cynthia Lummis uit Wyoming, eveneens voorstander van bitcoin, uitte zich bezorgd.

Onhoudbaar

Als gevolg van de weerstand heeft Omarova zich nu teruggetrokken als kandidaat. Haar nominatie was volgens eigen zeggen onhoudbaar geworden. President Biden accepteerde het besluit met enige tegenzin. In een officiële verklaring verdedigde hij de keuze voor Omarova en stelde hij dat Omarova sinds de nominatie doelwit was geworden van 'ongepaste en persoonlijke aanvallen'.

In dezelfde verklaring gaf president Biden aan dat hij zijn zoektocht naar een geschikte kandidaat voorzet en daarover binnenkort meer bekend maakt. Het wachten is nu op de nieuwe kandidaat, met hopelijk meer gematigde standpunten over bitcoin.


Meer lezen over de Office of the Comptroller of the Currency? Vorig jaar gaf de OCC toestemming aan banken om bitcoin beheerdiensten aan te bieden en om deel te nemen aan het Bitcoinnetwerk.

Beeldmateriaal: Wikimedia


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.