Cryptobeurs Binance verlaat Nederland

Binance, 's werelds grootste cryptobeurs, heeft zojuist aangekondigd dat het de Nederlandse markt gaat verlaten. Het bedrijf is er niet in geslaagd om een registratie te verkrijgen van De Nederlandsche Bank (DNB). Volgens de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) moeten aanbieders van cryptodiensten aan verschillende eisen voldoen.

Het bedrijf dat sinds 2017 actief is op de cryptomarkt groeide in korte tijd uit tot één van de grootste spelers. Binance veroverde snel de wereldwijde cryptomarkt door agressief diensten aan te bieden (in sommige gevallen ook financiële diensten), vaak zonder volledig te voldoen aan wet- en regelgeving. Het bedrijf ontving vorig jaar een boete van € 3.325.000 van DNB voor het aanbieden van cryptodiensten zonder de vereiste registratie.

Vanaf vandaag is het niet langer mogelijk voor Nederlanders om klant te worden bij Binance. Bestaande klanten hebben tot 17 juli de tijd om te handelen op het platform, waarna ze alleen nog hun tegoeden kunnen opnemen.

In strijd met wet- en regelgeving

Binance heeft de afgelopen tijd te maken gehad met toenemende druk van toezichthouders. In de Verenigde Staten is het bedrijf aangeklaagd door de Securities & Exchange Commission (SEC). De waakhond beweert onder meer dat Binance bewust de Amerikaanse effectenwetgeving heeft ontdoken en onjuist heeft gehandeld met klanttegoeden. In totaal heeft Binance 12 aanklachten aan zijn broek, waaronder het exploiteren van een ongeregistreerde effectenbeurs.

Er is momenteel nog geen duidelijkheid over welke cryptovaluta als effecten worden beschouwd. Bitcoin in ieder geval naar alle waarschijnlijkheid niet.

Het Franse departement van Binance wordt daarnaast onderzocht door de lokale autoriteiten wegens het "illegaal" verlenen van cryptodiensten en "handelingen die te maken kunnen hebben met het witwassen van geld", zo is tevens vandaag bekendgemaakt

"We betreuren het om te moeten aankondigen dat Binance de Nederlandse markt verlaat", aldus Binance in een e-mail aan Coindesk. "Dit betekent helaas dat er vanaf vandaag geen nieuwe gebruikers uit Nederland geaccepteerd zullen worden. Vanaf 17 juli 2023 kunnen bestaande Nederlandse gebruikers alleen nog hun tegoeden opnemen van het Binance platform. Verdere aankopen, handelstransacties of stortingen zullen niet meer mogelijk zijn. We raden deze gebruikers aan om passende maatregelen te nemen door hun activa op te nemen."

Op zoek naar een nieuw platform?

Klanten van Binance die op zoek zijn naar een Bitcoin-only alternatief kunnen terecht bij Bitonic. Het bedrijf voldoet aan alle relevante wet- en regelgeving en staat geregistreerd bij DNB. Bitonic staat klaar om nieuwe klanten te verwelkomen en biedt daarbij telefonische ondersteuning. Ook is het bedrijf bereikbaar via chat en e-mail. Via BL3P, de exchange van Bitonic, kun je bitcoin bewaren en handelen tegen een fixed fee.


Wil je weten waarom Bitonic Bitcoin-only is? Dat lees je hier.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.