De Bitcoin whitepaper is vandaag precies 12 jaar oud

Vandaag is het precies twaalf jaar geleden dat de mysterieuze en anonieme bedenker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, een paper met de wereld deelde: Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System. Daarin beschreef hij in slechts acht pagina's hoe Bitcoin zou moeten werken.

Ongeveer twee maanden later ging het Bitcoinnetwerk van start en werden de eerste blocks gemined. Sindsdien groeide het uit tot het meest decentrale en veilige netwerk ter wereld, met een uptime van bijna 99,99%. Geen enkel netwerk in de wereld kan daaraan tippen. Als valuta is bitcoin inmiddels hard op weg om de belofte waar te maken als dé valuta van het internet, met steeds meer gebruikers en adoptie door het bedrijfsleven.

Het idee werd realiteit. En dat begon allemaal met de Bitcoin whitepaper: Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System.

Je kan de originele Bitcoin whitepaper in het Engels lezen op onze website. Op de website van bitcoin.org tref je een vertaling in het Nederlands.

"The root problem with conventional currency is all the trust that's required to make it work. The central bank must be trusted not to debase the currency, but the history of fiat currencies is full of breaches of that trust. Banks must be trusted to hold our money and transfer it electronically, but they lend it out in waves of credit bubbles with barely a fraction in reserve. We have to trust them with our privacy, trust them not to let identity thieves drain our accounts. Their massive overhead costs make micropayments impossible."

-Satoshi Nakamoto, bron

"Het kernprobleem met conventionele valuta is al het vertrouwen dat ervoor nodig is. De centrale bank moet vertrouwd worden om de valuta niet te devalueren, maar de geschiedenis van fiat valuta is vol met breuken van dat vertrouwen. Banken moeten worden vertrouwd om ons geld te bewaren en elektronisch over te boeken, maar ze lenen het uit in golven van kredietbubbels met nauwelijks een fractie in reserve. We moeten ze vertrouwen met onze privacy, erop vertrouwen dat ze identiteitsdieven ervan weerhouden onze accounts leeg te trekken. Hun enorme overhead-kosten maken microbetalingen onmogelijk."

-Satoshi Nakamoto, vertaling door bitcoin.nl

Bedankt, Satoshi!


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.