De nieuwe president van Zuid-Korea is pro-bitcoin

Yoon Suk-Yeol, de nieuwe president van Zuid-Korea, is pro-bitcoin. De conservatieve presidentskandidaat won de verkiezingen vorige week nipt. Tijdens zijn campagne beloofde hij meer gunstige belastingtarieven en versoepeling van 'onredelijke' regelgeving.

Met slechts één procent meer stemmen dan zijn tegenstander was het een krappe overwinning. Beide kandidaten voerde felle campagne en richtten zich daarbij vooral op jongere stemmers. Voor beiden was cryptovaluta één van de verkiezingsthema's tijdens de campagne.

Yoon Suk-Yeol beloofde de sector te dereguleren. Regelgeving die 'ver van de realiteit af staat en onredelijk is' moet volgens hem op de schop om het 'onbegrensde potentieel van de digitale activa-markt te realiseren'. Yoon hoopt zo meer bedrijven en startups aan te trekken.

Daarnaast wil hij het grensbedrag verhogen voor de vermogenswinstbelasting. Vanaf 2023 geldt in Zuid-Korea een belasting van 20% over behaalde koerswinsten en het beoogde grensbedrag waarboven de belasting geldt is 2,5 miljoen won (€1868 euro). Yoon Suk Yeol wil dat verhogen naar 52,4 miljoen won (€40.000).

Ook beloofde hij een hardere aanpak tegen cybercriminaliteit. Hij zei maatregelen te willen nemen 'om crypto-winsten die door illegale activiteit zijn behaald te confisqueren en terug te geven aan aan de slachtoffers'.

Zuid-Korea

Bitcoin is al jaren populair onder Zuid-Koreanen. Van de ruim 50 miljoen inwoners zouden volgens de toezichthouder 15 miljoen mensen accounts hebben bij exchanges, waarvan 5 miljoen in 2021 via een exchange hebben gehandeld.

In het verleden had de handel op Zuid-Koreaanse exchanges veel invloed op de wereldwijde bitcoinmarkt. In 2017 vond 7,9% van de wereldwijde handel in cryptovaluta in Zuid-Korea plaats, maar tegenwoordig is dat afgenomen tot minder dan 2%. Deels omdat andere markten groeiden maar ook omdat Zuid-Korea sinds 2017 in toenemende mate strenge regelgeving invoerde, waaronder een verbod op ICO's. Die regelgeving, inclusief het ICO-verbod, wil Yoon Suk-Yeol op de schop nemen.

In 2021 bleek dat van de pakweg 70 exchanges, slechts een handjevol zich konden registreren bij de toezichthouder. Ondanks de tegenslagen groeide de Zuid-Koreaanse bitcoinmarkt door.

Een bijzonder fenomeen is dat de prijs van bitcoin in Zuid-Korea regelmatig hoger is dan elders. Financiële beperkingen maken het lastig om geld het land in en uit te krijgen en gepaard met een hoge lokale vraag levert dat regelmatig een prijsverschil op dat tot duizenden euro's kan oplopen - het zogenaamde 'Kimchi-premium'.

Campagne

Politici en verkiezingsbeloften: dat zal in Zuid-Korea niet veel anders zijn dan bij ons. Het zal dan ook moeten blijken of Yoon daad bij woord voegt. Voorlopig zal zijn aandacht wellicht eerst uitgaan naar de economie en de recente explosieve stijging van COVID-gevallen in het land.

Toch is het noemenswaardig dat bitcoin en cryptovaluta tot de presidentiële verkiezingsthema's behoorde. Stemmers voor wie één onderwerp zeer belangrijk is, zogenaamde 'single issue voters', blijken regelmatig doorslaggevend bij verkiezingen. Politici zijn zich daarvan bewust en gebruiken zulke onderwerpen daarom tijdens hun campagnes om stemmers voor zich te winnen. Steeds vaker blijkt dat bitcoin en bitcoinbezitters inmiddels ook bij politici op de radar staan.


Voor de nieuwe burgemeester van New York, Eric Adams, was bitcoin ook één van de verkiezingsthema's. Hij beloofde onder andere van New York 'een centrum van bitcoins' te maken.

Beeldmateriaal: 대한민국 국회, Korea Open Government License Type I


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.