De opmerkelijke 'infinite money glitch' van MicroStrategy
MicroStrategy (MSTR) speelt een opmerkelijk spel. Het van oorsprong softwarebedrijf investeerde miljarden in bitcoin en haalde daarna via financieringsrondes ettelijke miljarden meer op om in bitcoin te investeren. Inmiddels heeft MicroStrategy zo'n 400.000 BTC (+/- €36 miljard) op de balans en beschouwt het bedrijf zichzelf als 's werelds eerste 'Bitcoin Treasury Company' - een nieuw soort investeringsvehikel voor bitcoin. Lees hieronder over de 'infinite money glitch' van MicroStrategy.
Ook vandaag de dag weet Michael Saylor van MicroStrategy steeds meer miljarden op te halen voor verdere investeringen in bitcoin - bovendien tegen geen of nauwelijks rente. De totale marktwaarde van de aandelen MicroStrategy is bovendien een veelvoud waard van de totale bitcoinbezittingen op de balans van het bedrijf.
Wat is hier aan de hand en waarom leent men renteloos zoveel geld aan MicroStrategy, zodat het bedrijf nog meer bitcoin kan kopen?
Financiële constructie
MicroStrategy is officieel geen investeringsfonds, maar het lijkt er inmiddels veel op. De waarde van het bedrijf heeft tegenwoordig nauwelijks meer iets te maken met de softwarebusiness en berust vandaag de dag vrijwel volledig op de bitcoinbezittingen op de bedrijfsbalans.
Eén procent van de aandelen van MicroStrategy vertegenwoordigt dan ook als het ware één procent van de bitcoinbezittingen van het bedrijf - ongeveer zoals bij een bitcoin investeringsfonds.
Eén verschil is echter dat MicroStrategy wel op een investeringsfonds lijkt, maar het dat niet is. Het is gewoon een aandeel. Investeerders die niet in bitcoin investeringsfondsen kunnen investeren, bijvoorbeeld omdat die als riskant worden geclassificeerd, hebben daardoor met MicroStrategy een soortgelijk alternatief voorhanden om dat via een omweg toch te doen.
Het meest opzienbarende verschil is echter de financiële constructie waarop de financiering is gebaseerd. Bij een investeringsfonds wordt het geld van investeerders gebruikt om bitcoin te kopen en als de investeerders uit het fonds stappen worden bitcoins verkocht en ontvangen de investeerders hun deel. Bij MicroStrategy werkt dat heel anders.
21/21 plan
MicroStrategy financiert de aanschaf van bitcoins voornamelijk met de uitgifte van 'convertible notes' - schuldpapieren voor een vooraf bepaalde tijd, die onder bepaalde voorwaarden kunnen worden omgezet naar aandelen in het bedrijf - en door het uitgeven van nieuwe aandelen.
Onlangs kondigde Michael Saylor het 21/21 plan aan. In het kader daarvan wil MicroStrategy voor $21 miljard dollar aandelen uitgeven via een At-The-Market (ATM) equity-offering - een methode waarbij nieuwe aandelen direct op de open markt worden verkocht om kapitaal op te halen - in combinatie met de uitgifte van $21 miljard aan convertible notes.
In het geval van MicroStrategy leveren de convertible notes geen (of nauwelijks) rente op, maar als de aandelenkoers van MicroStrategy (MSTR) binnen de afgesproken tijdsspanne naar een hoog genoeg niveau stijgt - bijvoorbeeld 50% hoger - dan kunnen ze worden omgezet naar aandelen van het bedrijf.
Dat heeft voordelen voor investeerders. Als de koers van MicroStrategy niet stijgt, dan ontvangen zij weliswaar geen rente maar krijgen ze na afloop hun geïnvesteerde geld terug. Het risico is daardoor beperkt.
Als de MicroStrategy-koers echter wel naar een hoog genoeg niveau stijgt, dan kunnen investeerders hun investering verruilen voor aandelen die op dat moment een veel hogere waarde hebben. Dat kan een aantrekkelijke winst opleveren en is voor sommige investeerders dus op zich al een interessant voorstel.
Gewoonlijk zou een aankondiging van de uitgifte van nieuwe aandelen de koers enorm drukken. Vooral voor een bedrijf als MicroStrategy, met nog geen miljard aan omzet per jaar uit de softwarebusiness. Toch gebeurde het tegenovergestelde en schoot de koers omhoog na het nieuws.
De 'infinite money glitch'
Het opmerkelijke is dat MicroStrategy met het opgehaalde geld vervolgens nog meer bitcoin koopt. Die bitcoins komen ook weer op de balans van het bedrijf te staan en aangezien de waarde van MicroStrategy dus vrijwel volledig berust op de bitcoinbezittingen op de balans, stijgt daardoor de waardering van de aandelen. De hogere aandelenkoers gebruikt MicroStrategy vervolgens om nieuwe aandelen uit te geven, om zo nog meer geld op te halen en nog meer bitcoin te kopen - enzovoorts.
Bovendien is bitcoin schaars en komt de prijs volledig tot stand door vraag en aanbod. Het aanbod is immers beperkt tot de circulerende hoeveelheid, plus wat de miners dagelijks nieuw op de markt aanbieden. Dat laatste is slechts 450 BTC per dag. Dat is sowieso al veel minder dan er dagelijks op de markt wordt gekocht, maar via de convertible notes kocht alleen MicroStrategy al zo'n 341 BTC per dag op in het afgelopen jaar.
De enorme aankopen van MicroStrategy helpen zo de bitcoin koers ook steeds verder de hoogte in te stuwen, met als gevolg dat de bitcoinbezittingen op de balans meer waard worden en het aandeel MicroStrategy (MSTR) dus ook. Ook die waardestijging kan MicroStrategy vervolgens weer gebruiken voor nieuwe financieringsrondes.
Deze dynamiek levert een soort dubbele hefboomconstructie op met het potentieel op een zelfversterkende feedback-loop, door sommigen bijgenaamd een 'infinite money glitch'.
Samengevat: hoe meer geld MicroStrategy ophaalt, des te meer bitcoin het kan kopen en op de balans zetten, hetgeen de koersvaluatie van MicroStrategy doet stijgen, waardoor het nog meer geld kan ophalen om nog meer bitcoin te kopen, enzovoorts. Dat wordt verder versterkt doordat de aankopen de bitcoin koers doen stijgen, waardoor de bitcoins die al op de balans staan ook steeds meer waard worden, met verdere koersstijgingen en financieringsmogelijkheden als gevolg.
Het lijkt daarmee investering die voor investeerders beperkt risico biedt en tegelijkertijd een relatief hoge kans op aanzienlijke winst. Om die reden steeg de koers van het aandeel MicroStrategy (MSRT) naar een veelvoud van de waarde van de bitcoinbezittingen op de balans. Maar ook die 'premium' vergroot de mogelijkheid van MicroStrategy om nog meer geld op te halen en de 'bitcoinmotor' verder op te voeren.
Bubbel?
Het wekt de indruk dat MicroStrategy een enorme bubbel opblaast. Investeren met geleend geld is inherent risicovol en bovendien geldt dat dubbel wanneer er gebruik wordt gemaakt van hefboomconstructies. Zo snel als de koersen nu stijgen, des te sneller zouden de koersen kunnen instorten als de bubbel leegloopt.
Eventuele koersdalingen van bitcoin kunnen MicroStrategy immers dwingen om bitcoins te verkopen om aan de betaalverplichtingen van de convertible notes te voldoen, waardoor de bitcoin koers verder daalt en eenzelfde soort neerwaartse spiraal ontstaat.
Toch is het risico misschien minder groot dan het lijkt. De bitcoinbezittingen op de balans van MicroStrategy zijn namelijk aanzienlijk en bieden een ruime dekkingsgraad. Volgens sommige analisten zou MicroStrategy pas in de problemen komen als de bitcoin koers meer dan 80% instort - bij een bitcoin koers lager dan €18.000. Bovendien hebben de convertible notes een looptijd van vijf jaar.
Bitcoin in het jaar 2029
Dat maakt de investering in de convertible notes in essentie een soort gok: is de kans groter dat de bitcoin koers over vijf jaar meer dan 50% hoger is óf meer dan 80% lager?
Investeerders die hun geld aan MicroStrategy uitlenen om bitcoin te kopen, geloven vanzelfsprekend in het eerste. En mocht de bitcoin koers over vijf jaar meer dan 80% lager zijn dan nu, dan is niet alleen MicroStrategy in de problemen, maar wellicht ook bitcoin. In essentie is het dus een soort gok of bitcoin de komende jaren slaagt of faalt.
Het zal in de toekomst moeten blijken of de financiële strategie van MicroStrategy briljant is of uiteindelijk toch een kaartenhuis gedoemd om in te storten. In grote lijnen hangt dat vooral af van bitcoin.
Onlangs werden de eerste bitcoin optiemarkten gelanceerd in de VS. Lees er meer over in dit artikel.
Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.