De volatiele koers van bitcoin

De afgelopen weken hebben we de achtbaan van bitcoin weer kunnen aanschouwen. Bitcoin is onderhevig aan een volatiele koers, met andere woorden: de koers van een bitcoin schommelt snel en vaak in prijs. Soms tussen de 30-40% in korte tijd.

In onderstaande afbeelding is een overzicht te zien van de volatiliteit van de bitcoinkoers. Wat opvalt in de grafiek is een dalende trend in volatiliteit. In 2010, 2011 waren de koersverschillen relatief veel groter dan tegenwoordig.

volatiel

Volatiliteit in andere markten

Als we dit vergelijken met bijvoorbeeld de euro dan zijn de prijsfluctuaties nog steeds indrukwekkend groot. In de onderstaande grafiek is de volatiliteit van de dollar/euro koers opgenomen en is in vergelijking met bitcoin veel stabieler. Maar bij andere assets, bijvoorbeeld goud, olie of aandelen, verschilt de volatiliteit van bitcoin een stuk minder.

dollareuro goud

De schattingen in onderstaande afbeelding geven een indicatie aan in de gemiddelde volatiliteit van de afgelopen 60 dagen. Goud heeft bijvoorbeeld een volatiliteit van 1,2% en belangrijke valuta tussen de 0,5 - 1%. Deze schattingen zijn gebaseerd op historische prijzen.

schatting

Koersdaling van de afgelopen weken

Er zijn vanzelfsprekend allerlei geruchten die de oorzaak van de koersdaling verklaren. China wordt weer eens als oorzaak genoemd. Maar markten reageren op allerlei omstandigheden en zijn daarom ook ingewikkeld te analyseren.

Het blijft goed om te beseffen dat deze internetmunt in een wereldwijde 24/7 markt opereert. Traditionele markten sluiten dagelijks en zijn in het weekend helemaal dicht. Ook hebben traditionele markten een noodstop bij extreme koersdalingen, bitcoin kent dit niet. Vooralsnog heeft bitcoin een marktwaarde van rond de 10 miljard euro. De liquiditeit is daarom relatief laag. Meer gebruikers en liquiditeit zorgt voor een stabielere prijsontwikkeling van bitcoin.

Wat dat betreft ontwikkelt bitcoin zich zeer positief. Het gebruik van bitcoin blijft toenemen en de technische ontwikkelingen (bijvoorbeeld Segregated Witness, Lightning Network, Fibre, MAST) groeien sterk. Begin december vond er een record aantal transacties plaats op het Bitcoinnetwerk. Ook het aantal commits op Github en Core developers die bijdragen aan de technische ontwikkeling van Bitcoin is nog nooit zo groot geweest. Kortom, alle reden om positief te zijn!


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.