De volgende bitcoin?

Vaak is men gretig op zoek naar de volgende bitcoin, de 'betere' coin die bitcoin overbodig gaat maken en, geheel toevallig, ook zijn voorstanders stinkend rijk zal maken. Zo zijn er honderden cryptocurrencies die allemaal beweren 'the next big thing' te zijn. Maar hoe groot is de kans dat die er daadwerkelijk komt?

Onwaarschijnlijk

Vanuit technologisch perspectief biedt bitcoin op termijn eigenlijk alles wat andere cryptocurrencies als unique selling point promoten. Privacy, smart-contracts en instant betalingen, het komt allemaal naar bitcoin. Op zijn tijd, uiteraard, want succesvolle uitvoering is niet simpel en je krijgt maar één kans om een goede basis te bouwen en vertrouwen te winnen. Dit alles wordt gebouwd bovenop een systeem dat werkelijk decentraal opereert, iets wat de overgrote meerderheid van de concurrentie niet kan zeggen.

De concurrerende systemen zijn vaak nodeloos ingewikkeld, met kwetsbaarheid en gevoeligheid voor fouten tot gevolg, en maken gebruik van onbewezen consensussystemen die vaak vroeg of laat slachtoffer worden van machtspelletjes waardoor het belangrijkste aspect van een decentraal geldsysteem verloren gaat: decentraliteit. Marketing teneinde financiële winst staat boven degelijke systeemontwikkeling. Helaas vaak met succes, doordat misbruik gemaakt wordt van een gebrek aan technische kennis bij 'investeerders' en er voldoende rook opgeworpen wordt waardoor zelfs voor de kenner onduidelijk is hoe dingen in elkaar steken.

De volgende bitcoin?

Dat is bitcoin. Kocht je vijf jaar geleden (zie screenshot hieronder) een willekeurige selectie alternatieve cryptocurrencies uit de top 10 dan kwam je er slecht vanaf: alleen bitcoin en litecoin doen nog mee, de rest is in vergetelheid geraakt. De verwachting is dat de honderden tokens als gevolg van ICO's hetzelfde lot wacht. Belangrijker nog: geen van de honderden altcoins heeft bitcoin overtroffen. Bitcoin zelf? Die heeft precies gedaan wat men hoopte dat hun eigen unieke paradepaardje zou doen.

coinmarketcap

Bitcoin bestaat nu bijna 10 jaar. In deze 10 jaar heeft bitcoin geen grote blunders gemaakt, is altijd online geweest, en heeft zich bewezen als degelijk en betrouwbaar wereldwijd betaalsysteem. Deze reputatie, van 10 jaar trouwe dienst, een reputatie die essentieel is wil men grote hoeveelheden waarde toevertrouwen aan een dergelijk systeem, kan alleen overtroffen worden door een nieuw en beter systeem dat minstens even lang betrouwbaar heeft gebleken. Een praktisch onmogelijke opgave dus.

Nieuwe cryptocurrencies? Die zijn er zat. Betere? Discutabel. Betrouwbaar? Zelden. Ondertussen draait bitcoin rustig door en vordert de ontwikkeling gestaag. Het digitale geld van de toekomst is, net als het internet zelf, niet in één klap 'af' en wereldwijd populair. Geef het 20 jaar. Help mee aan het bouwen van dit systeem en zie de markt voor alternatieve cryptocurrencies aan voor wat het is: een casino.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.