De voorgeschiedenis van bitcoin

Onderstaand artikel verscheen voor het eerst op bitcoin.nl op 6 juli 2018

In tegenstelling tot wat velen denken, is Bitcoin niet zomaar uit de lucht komen vallen. Op nakamotoinstitute.org is een uitgebreid overzicht te vinden van alle literatuur die bijgedragen heeft aan de uitvinding van Bitcoin, de verschillende teksten geven veel inzicht in het gedachtegoed achter de ontwikkeling van digitaal geld.

Meer dan een spontaan hobbyproject

De voorgeschiedenis van Bitcoin is voor velen onbekend, maar wel erg interessant wanneer men geïnteresseerd is in hoe dit alles is ontstaan. De uitvinding van bitcoin kwam op een moment waarop alle puzzelstukjes op zijn plek vielen. Er was al vaker geprobeerd digitale schaarste in de vorm van een digitale munteenheid te creeëren, zo vroeg als de jaren 80, maar pas in 2008-2009 werd het idee succesvol uitgevoerd met de implementatie van Bitcoin.

Satoshi Nakamoto geeft in een forumpost op bitcointalk.org aan dat Bitcoin een implementatie is van het "b-money" van Wei Dai uit 1998 en het "bitgold" van Nick Szabo uit 2005. Beide voorstellen dateren van jaren voor de aankondiging van Bitcoin en zijn op vele vlakken vergelijkbaar met Bitcoin in ontwerp en filosofie.

Zo beschrijft het voorstel van Wei Dai bijvoorbeeld het verspreiden van het grootboek over alle deelnemers in een distributed netwerk, waarbij iedereen de huidige versie aanpast wanneer er een nieuwe transactie gedaan wordt. Daarnaast zou b-money, net als Bitcoin, gebruik moeten maken van publieke sleutels om bedragen aan te koppelen. Het voorstel van Nick Szabo beschrijft al het gebruik van proof-of-work, vergelijkbaar met het hashcash principe van Adam Back, voor het onvervalsbaar maken van de transactiegeschiedenis.

De verschillende teksten (ruim 80+) op nakamotoinstitute.org geven veel inzicht in het gedachtegoed achter de ontwikkeling van digitaal geld en hoe het over de jaren heen samen is gekomen tot het systeem dat we vandaag de dag kennen als Bitcoin. Absoluut het lezen waard wanneer men meer wil weten over de voorgeschiedenis van Bitcoin. Begin met de teksten van Nick Szabo, Wei Dai, David Chaum en Adam Back en je zult snel genoeg verdwaald raken in een leestocht over de oorsprong van het geld. Naast een overzicht van literatuur geeft nakamotoinstitute.org ook een overzicht van alle forumposts die gemaakt zijn door Satoshi Nakamoto na de aankondiging van Bitcoin.

Bitcoin was not forged in a vacuum. These works serve to contextualize Bitcoin into the broader story of cryptography and freedom. nakamotoinstitute.org


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.