Een VPN is een goede reden om je bitcoin wél te besteden

Als je verwacht dat de prijs van bitcoin in de toekomst hoger is dan nu, dan is het wellicht zonde om je bitcoin nu al te besteden. Toch zijn er redenen te bedenken waarom het wel rationeel is om dat te doen. Bijvoorbeeld om je VPN provider te betalen.

Om hun privacy op het internet te beschermen gebruiken veel mensen een VPN provider. Met een VPN provider wordt je dataverkeer tijdens het internetten versleuteld en door de servers van de VPN provider gesluisd. 

Het resultaat is dat buitenstaanders niks aan het dataverkeer aan kunnen aflezen en alleen zien dat er een verbinding is tussen jou en de VPN provider. Daarna houdt het spoor op, want zodra het dataverkeer de servers van VPN providers passeert wordt het vermengd met het dataverkeer van duizenden andere gebruikers. 

Een VPN provider verhult dus zowel de inhoud van je dataverkeer, maar ook de bestemming. Zo bescherm je gevoelige informatie, omzeil je internetblokkades en voorkom je profiling door algoritmes. Een VPN abonnement kost meestal tussen de €1 en €5 euro per maand.

VPN providers worden in het westen veel gebruikt, maar zijn vooral van essentieel belang voor mensen in autoritaire regimes waar de vrijheid op internet is ingeperkt.

Meer privacy met Bitcoin

Er is wel een addertje onder het gras. Als je een VPN provider betaalt via je bankrekening, dan koppel je daarmee je bankrekening en dus je persoonlijke identiteit aan je account bij de VPN provider. Je privacy is dan nog wel beschermd voor buitenstaanders, maar de VPN provider weet precies wie je bent. Als de hoogste mate van privacy het doel is, is dat niet ideaal. 

Diverse VPN providers bieden daarom ook de mogelijkheid om met bitcoin te betalen. Op die manier zijn je bankgegevens niet bekend bij de VPN provider. Dat maakt het een stuk moeilijker om je identiteit te achterhalen.

Wel kan men eventueel via analyse van de blockchain zien van welk adres jij de besteedde bitcoin hebt ontvangen. Als dat een Bitcoinadres is van een Bitcoinbedrijf waar je het hebt gekocht, dan weet dat bedrijf waarschijnlijk wel wie je bent. Toch zullen zij die informatie niet zomaar prijsgeven. Dit beschermt je privacy dus niet volledig, maar het voegt wel een extra beveiligingslaag toe. 

Meer privacy behaal je wanneer je bitcoins besteedt die je niet bij een bedrijf hebt gekocht, maar die je hebt verdiend of rechtstreeks van een ander hebt gekocht. In dat geval moet eerst de identiteit van de ander worden achterhaald, om dichter bij jouw identiteit te komen. 

In enkele gevallen is het mogelijk om VPN providers met Lightning te betalen. Daarbij is je privacy nog beter beschermd dan bij een normale Bitcointransactie, omdat reguliere on-chain analyse dan niet mogelijk is. Transacties via Lightning zijn bovendien veel sneller en goedkoper.

Privacy trilemma 

Volledige privacy op het internet is ontzettend moeilijk. Vaak is het een kwestie van privacyrisico's tegen elkaar afwegen en goed nadenken over waartegen je jezelf wil beschermen. We raden aan om eerst goed onderzoek te doen voordat je een VPN provider kiest. Er zijn namelijk fundamentele verschillen en ook zijn er twijfelachtige aanbieders. 

Zo zou maar liefst 30% van alle VPN providers stiekem eigendom zijn van zes Chinese bedrijven, rapporteerde ComputerWeekly enkele jaren geleden. Gezien de invloed van de Chinese staat op het Chinese bedrijfsleven, is het de vraag of je daarmee je privacy beschermt of juist volledig blootlegt. 

Andere VPN providers zijn gevestigd op opmerkelijke plekken. Bijvoorbeeld in Panama, op de Bahama's of de Britse Maagdeneilanden. Overweeg of dat voor jou een voordeel is of een risico. Soms zijn de eigenaren onbekend.

Een derde groep VPN providers is wel gehuisvest in een normaal land, maar daarin schuilt direct het privacyrisico. Vanwege internationale verdragen zijn VPN providers in de meeste westerse landen namelijk verplicht om op verzoek van de autoriteiten inzage te verschaffen in hun systemen en gegevens. Sommige VPN providers maken er daarom een sport van om zo min mogelijk gegevens op te slaan, maar het blijft desondanks een zwakke schakel. 

Je zal in dit trilemma zelf moeten afwegen wat voor jou belangrijk is, welke aanbieder je het meeste aanspreekt en welke privacyrisico's het meest zwaar wegen. Ongeacht welke VPN provider je kiest: een betaling met bitcoin draagt meer bij aan je privacy, dan een betaling via je bank. 

Bitcoinadoptie begint bij jezelf

Vind je het ondanks de privacyvoordelen moeilijk om afstand te doen van je bitcoin? Overweeg dan dat je het besteedde bedrag eventueel direct erna weer kan bijkopen, zodat je nog altijd evenveel bitcoin bezit. 

Een betaling aan een VPN provider is bovendien een échte economische transactie. Daarmee steun je de groei van de Bitcoineconomie en ook stimuleer je VPN providers om de technologie verder te omarmen.


Wat is blockchainanalyse en hoe betrouwbaar is het? Dat lees je hier.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.