Eenzame miner vindt een block

Een solo-miner heeft afgelopen vrijdag (digitaal) goud gevonden. De eenzame miner vond block 793607 met een hashrate van slechts 17 Terahash per seconde (TH/s). Dit in tijden waarbij de hashrate van het netwerk historisch hoog is.

Het minen van bitcoin is lastiger dan ooit tevoren. De moeilijkheidsgraad van het minen bereikte afgelopen zondag een all time high van meer dan 400 Exahash Exahash Bitcoinminers proberen tijdens het minen telkens een andere hash om te kijken of dat bij het volgende block past. De rekenkracht van miningapparatuur wordt uitgedrukt in hashes per seconde. Eén Exahash is 1.000.000.000.000.000.000 hashes - een miljard vermenigvuldigd met een miljard. per seconde (EH/s). De hashrate reflecteert de totale rekenkracht die alle Bitcoinminers inzetten om het volgende Bitcoinblock te vinden.

De dagen zijn voorbij waarbij je een oude laptop in een hoekje kon laten minen om wat magisch internetgeld te verkrijgen. Bitcoinmining is uitgegroeid tot een grote miljardenindustrie. De grootste Bitcoinminer in de Verenigde Staten, Riot Platforms, heeft zoveel als 700 MW in ontwikkelde capaciteit, met een hashrate van 10,5 EH/s (veel).

Riot Blockchain is de grootste publieke Bitcoinminer

Kansenspel

Desondanks blijft mining een kansenspel, waarbij grote miners gewoonweg meer winkans hebben vanwege hun grotere rekenkracht. Kleine miners hebben weliswaar minder kans om het volgende block te vinden te midden van de zwaargewichten, maar die kans is nooit nul.

Een solo-miner (Bitcoinadres: 151XTfHBfaDqoNWGGeYobNX2YzFFWuB5YD) onderstreepte dit afgelopen afgelopen vrijdag, door block 793607 te minen met een hashrate van 17 Terahash Terahash Bitcoinminers proberen tijdens het minen telkens een andere hash uit om te kijken of dat bij het volgende block past. De rekenkracht van miningapparatuur wordt uitgedrukt in hashes per seconde. Eén Terahash is 1.000.000.000 hashes - dat is een miljard keer lager dan een Exahash. per seconde (TH/s) -  mogelijk een verouderde Antminer S9. De onbekende gelukkige kreeg zo een beloning van 6,25 BTC, met op dat moment een waarde van zo’n €149.302.

Een solo-miner van deze grootte zou statistisch gezien gemiddeld maar eens in de 450 jaar een block vinden, tweette Con Kolivas, een CGMiner software-ingenieur.

Een solo-miner heeft een zeer kleine kans om het volgende block te vinden van de Bitcoin blockchain


Hoe werkt mining en wat is de hashrate? Dat lees je hier.Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.