FIOD arresteert ontwikkelaar van ‘crypto mixer’ Tornado Cash

In Amsterdam is afgelopen woensdag een 29-jarige man gearresteerd wegens verdenking van "betrokkenheid bij het verhullen van criminele geldstromen en het faciliteren van witwassen van cryptovaluta", zo heeft de FIOD bekend gemaakt. De man zou een ontwikkelaar zijn van een cryptomixing service genaamd Tornado Cash.

Tornado Cash

De online dienst Tornado Cash is een zogeheten ‘cryptomixer’, dat werkt op Ethereum. Dit is een dienst die gebruikers de mogelijkheid geeft om de oorsprong van een transactie te verbergen en zo de anonimiteit van een persoon te vergroten.

Het werkt praktisch gezegd zo: gebruikers sturen een cryptovaluta naar het blockchain protocol Tornado Cash, of een andere cryptomixer. Dit protocol ‘vermengd’ vervolgens de ontvangen coins met andere cryptovaluta en tokens, om daarna dezelfde hoeveelheid munten naar de uiteindelijke ontvanger van de transactie te sturen. De ontvanger en verzender van deze transactie zijn door het mix proces met andere munten nu lastig aan elkaar te koppelen.

“Gebruikers van een mixingservice doen dat veelal om hun anonimiteit te vergroten”, zo stelt de FIOD (De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst). Een speciale afdeling van deze overheidsinstantie, het Financial Advanced Cyber Team (FACT), begon eerder dit jaar een strafrechtelijk onderzoek naar Tornado Cash. Volgens het FACT wordt de cryptomixer op grote schaal gebruikt om criminele geldstromen te verhullen. Totaal zette Tornado Cash zo’n 7 miljard dollar aan cryptovaluta om. Minimaal 1 miljard dollar daarvan zou volgens de FIOD een criminele herkomst hebben.

Volgens de FIOD zouden de ontwikkelaars achter deze DAO (decentralised autonomous organization) veel geld hebben verdiend aan de cryptomixer. De service werkt momenteel niet meer, andere soortgelijke diensten overigens nog wel.

Kritiek

In de bitcoinwereld werd verbaasd en met kritiek op de arrestatie gereageerd. Zo is Tornado Cash volgens dergelijke critici enkel een service om iemands anonimiteit te vergroten, wat niet als strafbaar mag worden gezien. Vergelijkbaar is bijvoorbeeld het hebben van een VPN-verbinding, of berichten sturen via chatapp Signal.

De FIOD heeft laten weten de verdachte te hebben opgepakt wegens verdenking van betrokkenheid bij het verhullen van criminele geldstromen en het faciliteren van witwassen.

Podcast host Stephan Livera vindt het oppakken van deze ontwikkelaar een zorgwekkende ontwikkeling.

Wanneer criminelen gebruik maken van bepaalde producten, maakt dat de ontwikkelaar van het desbetreffende product geen crimineel. Verder is het willen van privacy ook geen misdaad", zo tweet Livera. "Stel je voor dat wegenbouwers worden opgepakt ‘omdat criminelen er gebruik van maken’, of installateurs van gordijnen ‘omdat het de criminelen hielp om hun activiteiten te verbergen”, legt de podcast host verder uit. 

Of de verdachte schuldig wordt bevonden, zal nog moeten blijken. De FIOD heeft laten weten dat meerder aanhoudingen niet worden uitgesloten.


Lees hier meer artikelen omtrent regelgeving.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.