Galoy Stablesats: synthetische dollars in je Lightning-wallet

'Synthetische dollars' in een Lightningwallet, waarvan de waarde gedekt is en stabiel gehouden wordt door te hedgen met bitcoin long en short posities. Geen banken en geen fiatgeld, maar toch stabiele dollars op basis van Bitcoin. Dat is de innovatie van Stablesats.

Een veel gehoorde kritiek is dat bitcoin vanwege de koersvolatiliteit ongeschikt is voor dagelijkse betalingen. Een deel van de potentiële gebruikers, vooral in armere landen, zouden geïnteresseerd zijn in de lage transactiekosten en het grensoverschrijdende karakter van bitcoinbetalingen, maar niet in geld waarvan de waarde fluctueert.

Er lijkt behoefte aan een compromis die de gewenste eigenschappen van bitcoin combineert met de prijsstabiliteit van fiatgeld. Dat is waar Galoy, het team achter de Salvadoraanse Bitcoin Beach wallet, aan werkt met het Stablesats-project.

Stablesats

Stablesats biedt walletproviders en andere dienstverleners de mogelijkheid om 'synthetische dollars' in een bitcoinwallet te integreren. Een video van Stablesats toont een voorbeeld van zo'n wallet, met zowel een balans in bitcoin als in dollars.

Voor de balans in dollars worden geen echte dollars of tokens zoals stablecoins stablecoins Een stablecoin is een token die gekoppeld is aan de prijs van $1 dollar, meestal door dekking via dollarreserves en in sommige gevallen via experimentele algoritmes. gebruikt. Synthetische dollars werken namelijk op basis van bitcoin: met Stablesats heb je geen échte dollars in je wallet, maar 'ter waarde van' een bepaalde hoeveelheid dollars aan bitcoin.

Met Stablesats-geïntegreerde Lightningwallets kunnen gebruikers versturen uit, ontvangen in of geld bewaren in een USD-account, ter aanvulling op hun standaard BTC-account. Nicolas Burtey, CEO of Galoy (via Bitcoinmagazine.com)

Dankzij een innovatieve methode is de weergegeven balans in dollars stabiel en niet volatiel zoals de bitcoinkoers. Voor de dekking gebruikt Stablesats perpetual swap contracts op een derivatenmarkt. Perpetual swap contracts zijn enigszins vergelijkbaar met futurescontracten futurescontracten Met een futurescontract ga je een handelsovereenkomst aan om op een afgesproken moment in de toekomst een bepaald goed voor een bepaalde prijs te kopen. Futures zijn vergelijkbaar met opties, maar verschillen omdat een optie geen koopverplichting bevat maar een futurescontract wel. , met als verschil dat ze geen verloopdatum hebben en doorlopend worden geüpdatet.

De werking

Dat werkt als volgt. Als de koers op $20.000 dollar staat en een gebruiker met 1 BTC in een wallet zet een kwart ervan om naar synthetische dollars dan bevat de wallet 0,75 BTC plus '$5.000 synthetische dollars aan bitcoin'. Dat laatste is dan nog steeds 0,25 BTC waard.

Op hetzelfde moment opent de walletprovider voor 0,25 BTC een short positie via een perpetual swap contract op een derivatenbeurs, wat de dekking vormt voor de synthetische dollars.

Als de koers van die hoeveelheid bitcoin daalt, dan wordt het verlies gecompenseerd met de winst van de short positie, waardoor de waarde van de balans in dollars intact blijft. Mocht de koers stijgen, dan verliest de gebruiker een deel van de hoeveelheid bitcoin die de dekking vormt, maar dat waardeverlies wordt gecompenseerd doordat het overgebleven deel vanwege de koersstijging meer waard is geworden. Zo blijft het bedrag in dollars stabiel.

Terwijl de dollarwaarde van hun BTC-account fluctueert, zal $1 dollar in hun USD-account $1 dollar blijven ongeacht de bitcoinkoers. Nicolas Burtey, CEO of Galoy (via Bitcoinmagazine.com)

Het bijzondere is dat hierdoor de mogelijkheid ontstaat om in dollars te sparen of ermee transacties te doen, terwijl de dekking van de dollarbalans uit bitcoin bestaat en de betalingen vanuit de dollarbalans nog steeds bitcointransacties zijn. De ontvangende partij ontvangt dus geen synthetische dollars, maar bitcoin (tenzij de ontvanger bijvoorbeeld samenwerkt met een dienstverlener die bitcoinbetalingen automatisch converteert naar dollars).

Het is een innovatieve oplossing voor het probleem van koersvolatiliteit, maar het dekkingsmechanisme moet zichzelf natuurlijk nog wel bewijzen.

Nadelen

Er kleven ook een aantal nadelen aan. Stablesats is bijvoorbeeld lastig verenigbaar met self custody, waarbij je zelf het beheer voert over een eigen bitcoinwallet.

Voor de dekking van de dollarbalans moet de walletprovider immers een perpetual swap contract afsluiten en daarvoor zal je de bitcoins aan de walletprovider moeten overdragen. Zij dragen ze vervolgens weer over aan de derivatenbeurs waarop het contract wordt afgesloten.

Dat herintroduceert het ouderwetse tegenpartij-risico. Walletproviders kunnen immers onbetrouwbaar blijken, accounts kunnen bevroren of gesloten worden en handels- en derivatenbeurzen kunnen fouten maken, failliet gaan of gehackt worden.

Ook kan wetgeving roet in het eten gooien. In steeds meer landen zijn Bitcoinbedrijven namelijk verplicht om de identiteit van hun klanten vast te stellen. Veel eventuele gebruikers van Stablesats zullen daarom waarschijnlijk identiteitsdocumenten moeten aanleveren aan de dienstverlener. Dat bemoeilijkt de adoptie voor de doelgroep die er wellicht het meest aan zou hebben: de 1,7 miljard mensen in de wereld die geen bankrekening hebben - vaak juist omdát ze de benodigde identiteitsdocumenten niet hebben.

Uitkomst

Toch zijn er genoeg situaties te bedenken waarbij Stablesats nuttig kan zijn. Bijvoorbeeld in landen met zwakke valuta's, waar het moeilijk is om aan echte dollars te komen. Stablesats kan dan de mogelijkheid bieden om toch te sparen in dollars.

Of in El Salvador, het land dat bitcoin vorig jaar als wettig betaalmiddel erkende. Het team achter Stablesats, Galoy, is ook het team achter de Salvadoraanse Bitcoin Beach wallet en het lijkt erop dat de synthetische dollars als eerste aan deze walletapplicatie worden toegevoegd. Voor Salvadoranen die simpelweg goedkoop en snel overboekingen van familie uit het buitenland willen ontvangen zonder koersvolatiliteit, zou dat een uitkomst kunnen zijn.


Citaten: Bitcoinmagazine.com 


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.