Gratis bitcoin cashback bij online aankopen, via Stekking.com

Met Stekking.com kan je bij online aankopen een klein deel van het aankoopbedrag gratis terugontvangen in bitcoin. Zo kan je laagdrempelig kleine beetjes bitcoin sparen zonder extra kosten te maken. Het werkt bij meer dan 10.000 webwinkels in Nederland en het buitenland, waaronder ook een aantal van de grootste en meest populaire.

Heb je in het afgelopen jaar iets gekocht op internet? Dan is de kans groot dat je een deel van je geld gratis had kunnen terugontvangen in bitcoin. Stekking.com introduceerde vorig jaar namelijk het concept van bitcoin cashbacks in Nederland.

Bij een cashback krijg je een klein percentage van het geld dat je besteedt terug. Het concept bestaat al jaren en is vooral in Amerika populair, bijvoorbeeld bij creditcardmaatschappijen. Als je in zulke gevallen met een creditcard bij een aangesloten winkelier betaalt krijg je een deel van het aankoopbedrag teruggestort.

Cashbacks zijn in principe win-win situaties. Voor de aangesloten winkeliers levert het meer klanten op, het faciliterende bedrijf verdient er een beetje aan en voor de klanten is het een soort korting.

Cashback in bitcoin

Stekking.com werkt ongeveer hetzelfde, alleen ontvang je daarbij het geld niet terug in euro's maar in bitcoin. Zo kan je laagdrempelig en zonder dat het je iets extra kost kleine beetjes bitcoin sparen. Satoshis stacken, zoals dat heet. Of op z'n plat Nederlands: stekken. Vandaar de naam.

Je krijgt maar een klein bedrag terug. Meestal zo'n één tot drie procent, maar soms iets meer. Rijk word je er dus niet van. Toch stapelt het na verloop van tijd op, want Stekking is te gebruiken bij meer dan 10.000 aangesloten webwinkels in het binnen- en buitenland. Als je wel eens online aankopen doet is de kans groot dat je dat al eens bij een aangesloten webwinkel hebt gedaan.

Meer dan 10.000 aangesloten webwinkels

stekkingbrowserextensie2.png

Boven: Het pop-up scherm van de browserextensie

Onder de aangesloten winkeliers tref je namelijk diverse grote en populaire webwinkels: Aliexpress, Alternate, Bever, Bon Prix, Booking.com, de Bijenkorf, eBay, Hema, ICI Paris XL, Jumbo, Mediamarkt en Thuisbezorgd - om er maar een paar te noemen.

De lijst met aangesloten winkeliers op de website van Stekking.com is op z'n minst indrukwekkend en eigenlijk te lang om door te bladeren.

Daarom heeft Stekking een handige browserextensie voor Chrome/Brave en Firefox. Die attendeert je erop wanneer je een website van een aangesloten webwinkel bezoekt. Er verschijnt dan een pop-up scherm met een knop waarop je kan klikken om de cashback te activeren.

Eventueel kan je Stekking ook zonder de browserextensie gebruiken, maar dan moet je zelf in de gaten houden welke webwinkels zijn aangesloten en de cashback handmatig via de website activeren.

Hoe?

stekkingbrowserextensie3.png

Om Stekking te gebruiken heb je een account nodig. Daarvoor hoef je alleen een e-mailadres en een thuisland op te geven. Daarna installeer je de browserextensie en ben je klaar om van de cashback gebruik te maken.

Wanneer je vervolgens iets koopt bij een aangesloten webwinkel klik je op de knop van het pop-up scherm en reken je af zoals je dat gewend bent. Als alles goed gaat verschijnt de cashback daarna vanzelf in je account op de website van Stekking.com. Meestal gebeurt dat vrij snel, maar soms duurt het een paar dagen.

Omdat het meestal om kleine bedragen gaat wordt de cashback geregistreerd in satoshis (sats), de kleinste hoeveelheid bitcoin (1 satoshi =0,00000001 BTC).

Lightning Network

De sats stapelen zich op in je account totdat je besluit ze op te nemen naar je eigen wallet. Je kiest zelf wanneer je een opname doet en er gelden geen minimumbedragen.

Opnames worden verzonden via het Lightning Network. Je ontvangt de sats dus vrijwel direct en er zijn er nauwelijks of geen kosten aan verbonden. Dankzij LNURL-pay werkt het uiterst eenvoudig en hoef je alleen maar de QR-code op het scherm te scannen. Je hebt daarvoor wel een walletapplicatie nodig die LNURL-pay ondersteunt, zoals BlueWallet of Breez. We raden aan ze beiden te installeren, omdat de transactiekosten soms verschillen.

Privacy & veiligheid

Stekking is gratis, maar je levert wel een klein beetje in op privacy. Stekking kan immers zien waar, wanneer en voor hoeveel geld je iets hebt gekocht. De browserextensie controleert bovendien iedere keer dat je een website bezoekt of dat er één van een aangesloten winkelier is. Andere informatie zoals de details van je bestelling, je persoonlijke identiteit, je adres en je bankrekeningnummer ziet Stekking in principe niet.

De browserextensie is helaas (nog?) niet open source. De code valt dus niet te controleren. Als je de browserextensie gebruikt komt er dus een klein beetje vertrouwen bij kijken. Mocht je daarover zorgen hebben, dan kan je de extensie eventueel handmatig aan en uitzetten of je kan meerdere browsers gebruiken.

Bèta & herlancering

Stekking.com is op dit moment nog in een bèta fase en het systeem is nog in ontwikkeling. Meestal werkt het prima, maar niet altijd. Zo lukte het tijdens onze tests niet om de cashback bij Thuisbezorgd te activeren. Dat schijnt vaker voor te komen, liet Stekking weten. Bij andere webwinkels ondervonden we geen problemen.

Eerder dit jaar sloeg Stekking de handen ineen met Satsback.com, een ander bitcoin cashback-platform. Samen willen ze de hele Europese markt bedienen. Na afloop van de bèta zal Stekking daarom verdergaan onder de merknaam Satsback.com. Dat zal volgens planning ergens in de komende maanden gebeuren.


Ook sats stacken via Stekking.com? Neem dan eens een kijkje op de website.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.