Hackers 120.000 bitcoins mogelijk gepakt

bitfinexhack In 2016 werd bitcoinbeurs Bitfinex gehackt. Hierbij werden 120.000 bitcoins buit gemaakt. Deze bitcoins hebben vandaag de dag een waarde van zo'n 1,2 miljard euro. Onlangs kwamen de gestolen munten in beweging, en dat lijkt de val van de dieven te zijn geweest.

Door de openbaarheid van de blockchain, is het mogelijk om alle transacties die gedaan worden op het bitcoinnetwerk in te zien. Zo ook de transacties die de hackers in 2016 maakten. Vanaf dat moment hield de hele wereld de bitcoinadressen waarop deze gestolen bitcoins stonden in de gaten. Drie jaar lang bleef het stil, maar begin deze maand vond er beweging plaats. Er werden tientallen bitcoins vanuit de wallet van de hackers verzonden, naar verschillende andere adressen toe.

Nu blijken er twee mannen te zijn opgepakt in Israël. De broers zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het afhandig maken van tientallen miljoenen aan cryptocurrencies door gebruik te maken van zogenoemde phishing aanvallen. Phishing is een vorm van internetfraude waarbij er valse e-mails worden verstuurd die men naar een nagebootste website proberen te lokken. Op deze website dienen dan vaak inloggegevens ingevuld te worden, waardoor de 'hacker' jouw inloggegevens ontvangt.

Er wordt beweerd dat de onlangs verplaatste bitcoins van de Bitfinex hack ook gelinkt zijn aan de twee broers. Of de Israëlische mannen daadwerkelijk achter de hack zitten, of dat ze slechts een deel van een groter geheel uitmaken wordt nu onderzocht.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.