Halong Mining, concurrentie voor Bitmain?

ASIC fabrikant Bitmain is al jaren de dominante fabrikant op het gebied van mining hardware, bekend van zijn Antminers. Hier lijkt echter verandering in te komen met de opkomst van een nieuwe fabrikant van mining hardware. Een gezonde ontwikkeling, want een decentraal betalingssysteem werkt het best wanneer het op alle vlakken zo decentraal mogelijk is.

De decentralisatie van mining is van belang

De markt voor miningapparatuur wordt al lange tijd gedomineerd door Bitmain, waar in het verleden vraagtekens zijn gesteld bij de integriteit van de ASIC fabrikant. Velen zien de dominantie van Bitmain als een risico voor de veiligheid van Bitcoin. De controle over (de afkomst van) de rekenkracht die het Bitcoinnetwerk beveiligt zou te ver gecentraliseerd zijn, iets wat negatieve gevolgen voor het Bitcoinnetwerk zou kunnen hebben.

ASIC staat voor Application-Specific Integrated Circuit, oftewel, chips die voor een speciaal doel ontworpen zijn. In dit geval chips die speciaal ontworpen zijn voor het minen van Bitcoin.

Een nieuwe speler

Halong Mining kondigde onlangs aan 's werelds meest efficiënte Bitcoin miner aan te gaan bieden: de DragonMint 16T. Een aankondiging die steun ontving van Adam Back, CEO van Blockstream. Halong Mining is mede-opgezet door Bitcoin Core ontwikkelaar BtcDrak. Als Halong Mining het voor elkaar krijgt om de DragonMint 16T succesvol in massaproductie te brengen en leverbaar te maken aan een groot publiek, zou dit de decentralisatie en concurrentie binnen de mining-markt ten goede komen. De DragonMint 16T zou binnenkort voor het eerst leverbaar moeten zijn.

Volgens Halong Mining is de DragonMint 16T in staat om met 16 terahash per seconde (TH/s) te opereren, een aantal TH/s sneller dan waar de krachtigste miner van Bitmain, de AntMiner S9, toe in staat is. De 16T zou ook 30% energiezuiniger draaien. Een terahash refereert naar het aantal hashes dat de miner per seconde kan uitvoeren. Eén terahash staat gelijk aan 1 000 000 000 000 (één biljoen) hashes per seconde. Ter vergelijking is hier de berekening van één enkele hash te zien wanneer deze met de hand wordt uitgevoerd.

Demo van de 16T in actie


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.