Hashrate terug op hoogtepunt
Tijdens de Bitcoin Halving op 11 mei halveerde de block reward die bitcoinminers ontvangen voor het minen van het volgende block in de blockchain. Kort erna daalde de hashrate van het bitcoinnetwerk met ongeveer een derde, maar dat is inmiddels alweer volledig hersteld. Op dit moment is de hashrate ongeveer even hoog als het hoogtepunt voor de halving.
Als onderdeel van het monetaire beleid van Bitcoin halveert iedere vier jaar de block reward die bitcoinminers ontvangen voor het minen van nieuwe blocks: de zogenaamde Bitcoin Halvings. Hierdoor daalt de monetaire inflatie in de bitcoineconomie, maar voor de miners is het in de eerste instantie even slikken. Zij zien door de halvings de hoeveelheid bitcoins die zij kunnen minen immers met ongeveer de helft afnemen, terwijl zij er dezelfde hoeveelheid stroom voor moeten verbruiken.
Bitcoin halvings kunnen om die reden ervoor zorgen dat sommige bitcoinminers na de halvings niet langer winstgevend zijn en hun miningapparatuur noodgedwongen moeten uitzetten. In dat geval daalt de gezamenlijke rekenkracht van de miners, meestal uitgedrukt als de hashrate. Dit proces werkt als een soort zelfreinigend mechanisme waarbij alleen de meest efficiënte miners overblijven.
Vlak na de meest recente Bitcoin Halving op 11 mei zagen we de hashrate dan ook flink dalen. Voor de halving bevond die zich nog op een hoogtepunt, maar erna verloor het netwerk in korte tijd ongeveer een derde van de totale beschikbare rekenkracht.
De Bitcoin hashrate. Bron: Bitinfocharts
Die daling is inmiddels weer volledig ingehaald en de hashrate is opnieuw ongeveer even hoog als vóór de Bitcoin Halving. Afhankelijk van hoe je meet kan het ook iets hoger zijn. Het netwerk is dus ongeveer door net zoveel rekenkracht beveiligd als voorheen.
Opstopping
De snelle daling in de hashrate zorgde tijdelijk wel voor enige opstopping op het netwerk. Als er minder rekenkracht beschikbaar is om te minen duurt het namelijk gemiddeld ook iets langer om het volgende block te vinden. De transactiesnelheid neemt dan af. In een block passen bovendien een beperkt aantal transacties en wanneer er dagelijks minder blocks worden gevonden daalt ook de dagelijkse transactiecapaciteit.
Dat gebeurde ook vlak na de meest recente Bitcoin Halving. De grootte van de mempool, een soort wachtrij voor transacties, nam daardoor toe en dat leidde via marktwerking tot hogere gemiddelde transactiekosten op het netwerk.
De gemiddelde transactiekosten. Bron: Bitinfocharts
Die problemen waren echter van tijdelijke aard, want na 2016 blocks paste het ingebouwde Difficulty Adjustment Mechanism de moeilijkheidsgraad van het minen automatisch aan om de block time van 10 minuten te herstellen. Van opstopping is al een tijdje geen sprake meer en ook de transactiekosten zijn inmiddels alweer enige tijd terug op het oude niveau.