Het ananasfonds

Als gevolg van de grote koersstijging die we het afgelopen jaar gezien hebben zijn er ongetwijfeld velen vroege bitcoiners vermogend geworden. Maar wat te doen met al dat geld? De anonieme bitcoin-miljonair achter het Pineapple Fund heeft wel een antwoord op die vraag.

Meer dan 5.000 bitcoins naar goede doelen

Because once you have enough money, money doesn't matter.

Onder dit motto heeft de anonieme donor achter het fonds namelijk aangekondigd maar liefst 5.057 bitcoins te gaan doneren aan verschillende goede doelen! Uit de aankondiging op Reddit is op te maken dat het om een persoon gaat die al sinds de beginjaren van Bitcoin actief is, nog voor een enkele bitcoin $15 waard was. Waarom ananas? Omdat de donor ze lekker vindt.

internetarchivetweet.png

Toen de aankondiging gedaan werd waren de bitcoins zo'n 72 miljoen waard. Op dit moment is de waarde ongeveer 54 miljoen, morgen zal dit wel weer zo'n 65 miljoen zijn, en de dag daarop vast en zeker weer ongeveer 80 miljoen (dit is geen beleggingsadvies!). Zo gaat dat nou eenmaal, met Bitcoin. In ieder geval is het duidelijk dat er miljoenen naar verschillende goede doelen zal gaan. Een lovenswaardige besteding van de nieuwe rijkdommen.

Donaties volgen

Het bitcoin-adres waarop de bitcoins die gealloceerd staan voor donaties is hier te vinden. Je kunt vanaf daar ook alle transacties naar de verschillende goede doelen inzien. Het Pineapple Fund is nog lang niet klaar met geven; er zijn op dit moment nog 4.400 bitcoins beschikbaar. Hieronder een lijst van donaties die tot op heden gedaan zijn:

 • $1 miljoen aan Watsi, een organisatie die zich richt op het mogelijk maken van universele gezondheidszorg.
 • $1 miljoen aan The Water Project, een organisatie die zich richt op de duurzame ontwikkeling van schoon drinkwater in Afrika.
 • $500.000 aan BitGive, een organisatie zich richt op het versterken van de impact van het werk van goede doelen door Bitcoin te gebruiken.
 • $1 miljoen aan de Electronic Frontier Foundation (EFF), een organisatie die zich richt op het beschermen van de privacy van internetgebruikers en het behouden van netneutraliteit.
 • $1 miljoen aan MAPS, een organisatie die zich richt op de behandeling van psychische stoornissen, zoals PTSD, met psychedelische middelen.
 • $50.000 aan OpenBSD, een non-profit die zich richt op het ondersteunen van de ontwikkeling van vrij beschikbare software, zoals OpenSSH.
 • $1 miljoen aan de Sens Research Foundation (SRF), een organisatie die zich richt op het onderzoeken van behandelmethoden voor ouderdomsziekten.
 • $1 miljoen aan Charity:Water, een organisatie die zich richt op het voorzien van schoon drinkwater in ontwikkelingslanden.
 • $1 miljoen aan Mona, een goed doel dat zich richt op onderwijs voor meisjes en vrouwen met als doel het verhelpen van wereldwijde hongersnood.
 • $1 miljoen aan New Story, een organisatie die zich richt op het bouwen van huizen in verarmde gemeenschappen.
 • $1 miljoen aan The Internet Archive, welke zich richt op toegang tot informatie voor iedereen.
 • $1 miljoen aan Pencils of Promise, een organisatie die zich richt op het faciliteren van kwalitatief goed onderwijs voor kinderen wereldwijd.
 • $100.000 aan Green Steps, welke zich richt op het schoon en groen houden van Tennessee.

Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.