Het historische einde van een epoch

Het laatste block dat voor de Bitcoing Halving werd gemined bevatte een bijzonder bericht: "NYTimes 09/Apr/2020 With $2.3T Injection, Fed's Plan Far Exceeds 2008 Rescue". Het is een krachtige en symbolische verwijzing naar het bericht dat Satoshi Nakamoto opnam in het eerste block van de Bitcoin blockchain, die opnieuw benadrukt waar het eigenlijk allemaal om gaat.

In het allerlaatste block vóór de Bitcoin halving, het 629.999ste block van de Bitcoin blockchain, plaatste miningpool F2Pool een speciaal bericht in de coinbase transactie: "NYTimes 09/Apr/2020 With $2.3T Injection, Fed's Plan Far Exceeds 2008 Rescue". Het verwijst naar een gelijknamig krantenartikel uit The New York Times.

Historische betekenis

thetimeschancelloronthebrinkofsecondbailout

Boven: Het artikel in The Times waar Satoshi Nakamoto in het eerste block naar verwees

Het is een krachtig statement dat aansluit op het historische bericht dat Satoshi Nakamoto, de bedenker van Bitcoin, elf jaar geleden in het allereerste Bitcoin block opnam: "The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks.".

Dat verwijst eveneens naar een krantenartikel uit (de Londense) The Times, over de mogelijkheid van een nieuwe ronde geldschepping om omvallende banken te redden ten tijde van de vorige financiële crisis.

Veel mensen geloven dat Satoshi Nakamoto dit bericht niet zomaar uitkoos, maar dat er een politieke boodschap achter schuilgaat. Het lijkt er sterk op dat Satoshi Nakamoto ermee kritiek uitte op de grootschalige geldschepping door centrale banken.

Vermeerdering van de geldvoorraad is namelijk controversieel, omdat het de waarde van al het reeds bestaande geld, zoals het spaargeld van burgers, vermindert. Bitcoin is daarentegen doelbewust ontworpen zodat een vergelijkbare geldschepping en de bijbehorende geldontwaarding niet mogelijk is; er zullen namelijk nooit meer dan 21 miljoen bitcoins zijn.

Veel mensen beschouwen Bitcoin daarom als een middel om zich tegen monetaire inflatie te beschermen, omdat ze zich aan de effecten ervan kunnen onttrekken door hun welvaart in bitcoin te bewaren.

Symbolische afsluiting

trillioninjectionfedplanfarexceeds

Boven: Het artikel in The New York Times waar F2Pool in het 629.999ste block naar verwees

Nu er opnieuw een financiële crisis is uitgebroken lijkt het bericht van F2Pool in het 629.999ste block de voorafgaande periode symbolisch af te sluiten met een vergelijkbare verwijzing en boodschap: er is nog niets veranderd en het probleem is zelfs groter dan elf jaar geleden. Bitcoin is vandaag de dag misschien wel relevanter dan ooit.

Bijzonder is dat het ook een artikel betreft van The Times, met een titel die prachtig aansluit op het eerste bericht. Het lijkt daarmee niet alleen een afsluiting van de laatste epoch (de periode tussen twee halvings in), maar in een zekere zin ook een gepaste slotconclusie van Bitcoin's eerste hoofdstuk - de probleemstelling.

Als dat zo is dan is vandaag een nieuw hoofdstuk begonnen. En, dat zou bést wel eens een spannend hoofdstuk kunnen worden.

Meer berichten

Het bericht van F2Pool is overigens niet het enige bericht dat aan hetzelfde bitcoin block werd meegegeven. Anderen zagen ook hun kans schoon om de unieke gelegenheid aan te grijpen een eigen bericht in 629.999ste block te registreren. Een aantal van deze berichten kan je hieronder lezen. De gehele lijst met berichten kan je op de website van bitcoinstrings.com vinden. Ook als je de berichten uit andere blocks wil lezen kan je daar terecht.

Andere berichten block #629.999:

  • FjDHelp, I am trapped in a BlockchainHelp, I am trapped in a Blockchain
  • *j(EW TK was here at the end of the 3rd era90
  • Hello, world, we are coming!
  • We love you forever @millsfogle
  • ?j=Epstein didn't kill himself. End the FED. Last time below 10k
  • IjGHappy 3rd halving! Thanks, Satoshi and COVID-19 GO AWAY! Bulgaria #1!!!
  • RjLOI hope covid-19 will end soon and world will be a better place. dog&cat forever
  • DjBHappy Halving! Best wishes of prosperity and freedom to all. Will.
  • 7j5Ciao Cecilia sei bellissima e ti voglio tanto bene :)

Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.