Het is vandaag Bitcoin Pizzadag 2020

Het is vandaag 22 mei en dat betekent dat het Bitcoin Pizzadag is! Jaarlijks vieren bitcoiners op deze dag het magische moment dat bitcoin in 2010 voor het eerst monetaire waarde verkreeg: toen Laszlo Hanyecz tien jaar geleden 10.000 BTC betaalde om twee pizza's thuis te laten bezorgen.

Twee pizza's voor 10.000 BTC. Het is inmiddels bijna een legendarisch verhaal. Omgerekend naar de huidige koers zouden het de duurste pizza's zijn uit de geschiedenis van de mensheid: ter waarde van ruim €85 miljoen euro aan bitcoin.

Voor veel bitcoiners vertegenwoordigt het een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van Bitcoin. Het is namelijk het moment dat bitcoin voor het eerst een monetaire waarde verkreeg. Dat wás ook een best belangrijk en bijzonder moment. Bitcoin maakt natuurlijk wel vaker flinke prijsstijgingen (en dalingen) mee, maar een stijging van nul naar 'iets' is in geen procenten uit te drukken; daar gebeurde iets magisch.

Vanaf dat moment had bitcoin ook een ruilfunctie met monetaire tegenwaarde. Zo ontstond een koers die kon stijgen of dalen. Je kon het op basis van de koers verhandelen, en dat gebeurde ook, en daarmee ontstond de bitcoineconomie. Bitcoin was voor het eerst méér dan een experiment; het werd geld. En de rest, zoals ze in het Engels zeggen, is history.

bitcoinpizzadaylaszlo

Geen spijt

Het lijkt vandaag de dag misschien absurd om zoveel bitcoins voor twee pizza's te betalen, maar destijds leek het eerder absurd om twee pizza's voor wat 'waardeloze cijfers' te verkopen. Laszlo Hanyecz heeft volgens eigen zeggen geen spijt van zijn aankoop, maar deed het om het gebruik van bitcoin aan te moedigen. En dat is gelukt, want zonder dit eerste zetje had het heel anders kunnen lopen.

Twee jaar geleden wist Hanyecz nogmaals een primeur te pakken door zijn historische aankoop van twee pizza's te herhalen, maar dit keer via het Lightning Network.

Pizzadag vieren

Fatsoenlijk Bitcoin Pizzadag vieren, dat doe je natuurlijk door vandaag een pizza te bestellen met bitcoin. Bijvoorbeeld bij Thuisbezorgd.nl, dat al sinds 2013 bitcoinbetalingen accepteert.

In een zekere zin draag je daarmee, net als Laszlo Hanyecz, ook een steentje bij aan het volwassen worden van de bitcoineconomie, want iedere legitieme transactie telt. Happy Bitcoin Pizzaday!


Alleen thuis op Bitcoin Pizzadag? BitcoinMagazine.com organiseert een live-stream om er toch een beetje een feestje van te maken.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.