Het Nieuwe Geld aflevering 1: "Mijn Bubbel"

hngxpx Reinjan Prakke is een kind van de jaren negentig en is gewend aan welvaart. Hij heeft een eigen bedrijf, maar belegt niet. Totdat hij via vrienden in aanraking komt met cryptovaluta. Dit is zijn lucky shot, denkt hij, en hij belegt erin. Met succes! Euforie maakt zich van hem meester. Totdat de bubbel barst en de koers implodeertÂ

Resultaat: een fascinatie voor ons geldsysteem. Is het toekomstbestendig? En wat is de rol van cryptovaluta in de toekomst? Hij gaat langs bij economen en stelt vragen die zo voor de hand liggen dat ze te weinig gesteld worden. Wat is geld? Om te eindigen met de zoektocht naar de toekomst van ons geld en ons monetaire systeem.

Mijn Bubbel

Er gebeurt iets vreemds. Een verlies dat aanvankelijk voelt als periode van rouw, als een constante steen op zijn maag, zet zich om in een drive om te doorgronden wat hem is overkomen. Wat is de toegevoegde waarde van al die cryptovaluta? Waar een bubbel is gebarsten, is een zaadje geplant.

Hij ontwikkelt een lust naar kennis die hij in zijn studententijd niet heeft gehad. Twee jaar lang luistert hij uren per dag naar podcasts, audioboeken en hoorcolleges. Eerst alleen over Bitcoin. Daarna steeds vaker over macro-economie en monetaire geschiedenis.

Waren de DNB, de ECB en het IMF jarenlang vage, ongrijpbare begrippen uit de krant, nu begint hij steeds meer te begrijpen van de keuzes die gemaakt worden. Hij schrikt daarbij van de impact die deze beslissingen hebben. Van hoe politiek die zijn en hoe weinig mensen dat lijkt te interesseren.

Honderden miljarden euroÂs zijn er het afgelopen decennium bijgedrukt en niemand op straat die zich er druk over maakt. Waarom? Dit is toch in feite een vorm van belasting heffen? Met Bitcoin kunnen we er voor het eerst in de geschiedenis voor zorgen dat geld los van overheden en banken komt te staan. Zou dat niet een logische stap in de evolutie van ons geldstelsel zijn?

Luisteren

Je kunt deze aflevering van Het Nieuwe Geld beluisteren via de site van BNR, of via alle bekende podcast apps.

Mijn Bubbel


Het Nieuwe Geld wordt mede mogelijk gemaakt door Bitonic


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.