Het Nieuwe Geld aflevering 2: "Terug naar de basis"

hngxpx In Het Nieuwe Geld onderzoekt Reinjan ons geldstelsel, hoe het werkt, waar het op vastloopt en hoe het in de toekomst gaat veranderen. In deze aflevering; waarom moet hij, of moeten wij, ons druk maken over het huidige monetaire beleid?

Terug naar de basis

We zitten in een economische bus die, nu er bochten in het vizier liggen, geen remmen blijkt te hebben. De enige manier om uit deze situatie te komen is wellicht het volledig omgooien van het stuur, met alle gevolgen van dien.

Met een terugblik op zijn jeugd, en in dialoog met zijn vader, herkent hij langzaam waar zijn nieuwsgierigheid vandaan komt. Hij ziet dat uitkomsten van economische berekeningen vaak het enige is wat het nieuws lijkt te halen, waarbij de politieke context volledig ontbreekt. Dat is gek, want economie is geen exacte wetenschap, dus hoe komt het dat het lijkt alsof we vandaag de dag alles op cijfers baseren?

Reinjan gaat met economen in gesprek over verschillende economische stromingen en de gedragseconomie.

Reinjan Prakke

Reinjan Prakke is een kind van de jaren 90 en is gewend aan welvaart. Hij heeft een eigen bedrijf, maar belegt niet. Totdat hij via vrienden in aanraking komt met cryptocurrencies. Dit is zijn lucky shot denkt hij en hij belegt erin. Met succes! Euforie maakt zich van hem meester. Totdat de bubbel barst en de koers implodeert. Een groot deel van de winst is verdampt, maar hij is een fascinatie voor ons monetaire systeem rijker. Hier start zijn persoonlijke zoektocht te ontleden hoe ons geldstelsel in elkaar steekt en welke rol bitcoin in een de toekomst daarin kan spelen.

Eva van den Broek

Eva van den Broek is gedragseconoom en oprichter van stichting behavioural insights. Bovendien maakt ze voor BNR de podcast Het Bromvliegeffect, over hoe kleine dingen grote impact hebben op je gedrag.

Lex Hoogduin

Lex Hoogduin is Hoogleraar Economics of Complexity and Uncertainty in Financial Markets and Financial Institutions aan de RUG en oud-directeur bij De Nederlandsche Bank.

Martijn Jeroen van der Linden

Martijn Jeroen van der Linden is Lector New Finance aan de Haagse Hogeschool en voorzitter/oprichter van de stichting Ons Geld.

Luisteren

Je kunt deze aflevering van Het Nieuwe Geld beluisteren via de site van BNR, of via alle bekende podcast apps.

Terug naar de basis


Het Nieuwe Geld wordt mede mogelijk gemaakt door Bitonic


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.