Het Nieuwe Geld aflevering 3: "Wat is geld?"

hngxpx In Het Nieuwe Geld onderzoekt Reinjan ons geldstelsel, hoe het werkt, waar het op vastloopt en hoe het in de toekomst gaat veranderen. In deze aflevering: toen Reinjan 7 jaar oud was, erfde hij bij het overlijden van zijn opa een oude muntenverzameling. Hij gaat met de muntenverzameling onder zijn arm langs bij muntenkenners om met ze te praten over geld en stelt de vraag: wat is geld eigenlijk?

Wat is geld?

Toen Reinjan 7 jaar oud was, erfde hij bij het overlijden van zijn opa een oude muntenverzameling. Hij gaat langs bij muntenkenners om met ze te praten over geld en over de waarde van de verzameling. Zal er iets bijzonders tussen zitten?

De muntenverzameling wakkerde een extreme spaarzin bij Reinjan aan. Alsof iedere gulden die hij niet uitgaf, later een veelvoud waard zou kunnen zijn. Pas toen hij in zijn pubertijd de kroeg ontdekte, verdween zijn spaarzin. Maar de oude muntenverzameling van zijn opa bleef hij koesteren. Hij gaat met de muntenverzameling onder zijn arm op zoek naar het antwoord op de vraag: wat is geld eigenlijk?

In deze podcast hoor je Reinjan Prakke, Paul Beliën, Aerdt Houben en Theo Peters. Paul Beliën is conservator van de zogenoemde nationale numismatische collectie van De Nederlandsche Bank. Aerdt Houben is hoogleraar economie aan de UvA en divisiedirecteur financiele markten bij De Nederlandsche Bank. Theo Peters is munthandelaar. Bij zijn onderneming Theo Peters Numismatiek en Filatelie kun je oude munten, oude munten, coincards, papiergeld en postzegels vinden.

Luisteren

Je kunt deze aflevering van Het Nieuwe Geld beluisteren via de site van BNR, of via alle bekende podcast apps.

Terug naar de basis


Het Nieuwe Geld wordt mede mogelijk gemaakt door Bitonic


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.