Het Nieuwe Geld aflevering 4: "Schulden en geldcreatie"

hngxpx In Het Nieuwe Geld onderzoekt Reinjan ons geldstelsel, hoe het werkt, waar het op vastloopt en hoe het in de toekomst gaat veranderen. In deze aflevering van Het Nieuwe Geld zoekt Reinjan Prakke het antwoord op de vraag: wat zijn schulden en wie creëert ze? Hoe erg is het voor mensen om schulden te hebben en hoe zit dat bij landen? Of hebben schulden juist nut?

Schulden en geldcreatie

In Reinjans tienerjaren raken zijn ouders door een malafide aannemer en architect in de schulden. Hij ziet met eigen ogen wat dat met ze doet. De schuldenstress nestelt zich vervolgens ook in zijn systeem. Maar, wat zijn schulden precies? Wie creëert het geld dat erachter zit?

In deze aflevering praat Reinjan met Dirk Bezemer, hoogleraar aan de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen en Aerdt Houben, hoogleraar economie aan de UvA en divisiedirecteur Financiële Markten bij de Nederlandse Bank.

Bezemer legt het verschil uit schulden die waarde toevoegen en schulden die geen waarde toevoegen aan de economie. Houben legt vervolgens uit dat de rente niet meer werkt als instrument van centrale banken om onze economie een zetje te geven en dat ze daarom op kwantitatieve verruiming zijn aangewezen.

Luisteren

Je kunt deze aflevering van Het Nieuwe Geld beluisteren via de site van BNR, of via alle bekende podcast apps.

Schulden en geldcreatie


Het Nieuwe Geld wordt mede mogelijk gemaakt door Bitonic


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.