Het Nieuwe Geld aflevering 5: "Waarom willen we inflatie?"

hngxpx In Het Nieuwe Geld onderzoekt Reinjan ons geldstelsel, hoe het werkt, waar het op vastloopt en hoe het in de toekomst gaat veranderen. In deze aflevering: Wanneer Reinjan een huis wil kopen, wordt hij afgetroefd door een belegger die meer dan anderhalve ton over de vraagprijs biedt. Met stomheid geslagen heeft hij geen idee meer wat een redelijke huizenprijs is. Op Bitcoin twitter gaat het -afgezien van oeverloos gepraat over de koerswaarde- vaak over inflatie. Ofwel, het stijgen van prijzen. Maar de enorm gestegen huizenprijzen zitten niet in de inflatie die de media hanteren.

Aflevering 5: "Waarom willen we inflatie?"

Gaandeweg komt Reinjan erachter dat er verschillende definities in omloop zijn over wat inflatie eigenlijk is. Hij ontdekt dat inflatie wel fijn is wanneer je schulden hebt. Zeker wanneer het rentepercentage dat je over je geleende geld betaalt, lager is dan de inflatie. De inflatie snoept dan als het ware je schuld een beetje weg. Maar er zijn ook nadelen. Wat die nadelen zijn, hoor je in deze aflevering van Het Nieuwe Geld.

Je kunt deze aflevering van Het Nieuwe Geld beluisteren via de site van BNR, of via alle bekende podcast apps.

Waarom willen we inflatie?

Reinjan Prakke is een kind van de jaren 90 en is gewend aan welvaart. Hij heeft een eigen bedrijf, maar belegt niet. Totdat hij via vrienden in aanraking komt met cryptocurrencies. Dit is zijn lucky shot denkt hij en hij belegt erin. Met succes! Euforie maakt zich van hem meester. Totdat de bubbel barst en de koers implodeert. Een groot deel van de winst is verdampt, maar hij is een fascinatie voor ons monetaire systeem rijker. Hier start zijn persoonlijke zoektocht te ontleden hoe ons geldstelsel in elkaar steekt en welke rol bitcoin in een de toekomst daarin kan spelen.

Edin Mujagi? is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en heeft verschillende boeken geschreven over macro economie en economische geschiedenis.

Sylvester Eijffinger, emeritus hoogleraar Financiële Economie aan de Tilburg University

Dirk Bezemer, hoogleraar economie aan de Universiteit van Groningen

Lex Hoogduin, Hoogleraar Economics of Complexity and Uncertainty in Financial Markets and Financial Institutions aan de RUG en oud-directeur bij De Nederlandsche Bank.

Jan Luiten van Zanden, hoogleraar economische geschiedenis.


Het Nieuwe Geld wordt mede mogelijk gemaakt door Bitonic


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.