Het Nieuwe Geld aflevering 6: "Waarom willen we geen deflatie?"

hngxpx In Het Nieuwe Geld onderzoekt Reinjan ons geldstelsel, hoe het werkt, waar het op vastloopt en hoe het in de toekomst gaat veranderen. In deze aflevering van Het Nieuwe Geld zoekt Reinjan Prakke het antwoord op de vraag: wat is deflatie en waarom beschouwt men het als onwenselijk?

Waarom willen we geen deflatie?

Waar zijn vader vroeger als verslaggever op pad ging met een kiloÂs wegende taperecorder, trekt Reinjan nu het land in met een handzaam klein opname apparaatje. ReinjanÂs apparaat is niet alleen kleiner, lichter en kan meer audio opnemen. Het hedendaagse instrument is ook een stuk goedkoper.

De taperecorder van de vader van Reinjan kostte destijds zoÂn 4800 gulden (tegen huidige prijzen zoÂn 9000 euro). De recorder van Reinjan kost ongeveer 400 euro. Dit illustreert de deflatoire kracht van technologische vooruitgang waarbij spullen beter én goedkoper worden. Toch wordt door veel economen deflatie als iets onwenselijks gezien. Waarom?

Edin Mujagic maakt in deze aflevering van Het Nieuwe Geld een onderscheid tussen goede en slechte deflatie. Bij slechte inflatie, dalen de prijzen van goederen omdat consumenten geen trek hebben in het kopen van die goederen. Dat kan komen omdat ze geen vertrouwen hebben in de toekomst. Bij goede deflatie, kunnen verkopers de prijzen van goederen verlagen omdat de kostprijs van die goederen lager is geworden. Dat kan wanneer er bijvoorbeeld goedkoper geproduceerd kan worden door nieuwe technologische ontwikkelingen.

Zou het kunnen dat wij door de opkomst van nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie in een deflatoire spiraal terecht kunnen komen? Wie weet. Bij deflatie door technologische vooruitgang, kan de economische krimp samengaan met een groeiende welvaart. Maar helaas drukken in een wereld met deflatie bestaande schulden steeds zwaarder op de totale economieÂ

In deze podcast:

  • Edin Mujagic, hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en heeft verschillende boeken geschreven over macro economie en economische geschiedenis.

  • Jan Luiten van Zanden, hoogleraar economische geschiedenis

  • Wim Boonstra, speciaal adviseur en econoom bij RaboResearch Global Economics & Markets. Bovendien is hij bijzonder hoogleraar Economische en Monetaire Politiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam

  • Sylvester Eijffinger, emeritus hoogleraar Financiële Economie aan de Tilburg University

Luisteren

Je kunt deze aflevering van Het Nieuwe Geld beluisteren via de site van BNR, of via alle bekende podcast-apps.

Waarom willen we geen deflatie?


Het Nieuwe Geld wordt mede mogelijk gemaakt door Bitonic


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.