Het Nieuwe Geld aflevering 7: "Staan we op een keerpunt?"

hngxpx In Het Nieuwe Geld onderzoekt Reinjan ons geldstelsel, hoe het werkt, waar het op vastloopt en hoe het in de toekomst gaat veranderen. In deze aflevering van Het Nieuwe Geld vraagt Reinjan Prakke zich af: staan we tijdens deze onzekere tijden op een keerpunt?

Staan we op een keerpunt?

Als op 15 maart 2020 de lockdown wordt afgekondigd is de agenda van Reinjan binnen 48 uur leeg. Zijn vrouw werkt in de zorg en haar werk neemt per direct een beslag op al haar vrije tijd. Ze leven daardoor in een parallelle wereld. De onzekere coronatijden blijken tegelijkertijd een voedingsbodem voor complotdenkers. Op veel plekken wordt openlijk getwijfeld aan de mainstream media en de politiek.

Het World Economic Forum pleit voor een great reset. Reinjan hoort het IMF over een nieuw Bretton Woods-moment. Ook op sociale media leest Reinjan over een compleet nieuw geldsysteem. Dit roept bij hem de vraag op of we op een keerpunt staan. Is dit inderdaad het einde van een tijdperk en is een crisis onafwendbaar?

Je kunt deze aflevering van Het Nieuwe Geld beluisteren via de site van BNR, of via alle bekende podcast-apps.

staan we op een keerpunt?

In deze podcast:

  • Jan Luiten van Zanden, hoogleraar Economische Geschiedenis

  • Edin Mujagic, hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer. Mujagic schreef verschillende boeken over macro-economie en economische geschiedenis.

  • Wim Boonstra, speciaal adviseur en econoom bij RaboResearch Global Economics & Markets.

  • Dirk Bezemer, hoogleraar Economie aan de Universiteit van Groningen

  • Lex Hoogduin, hoogleraar Economics of Complexity and Uncertainty in Financial Markets and Financial Institutions aan de RUG en oud-directeur bij De Nederlandsche Bank.

Het Nieuwe Geld

Reinjan Prakke is een kind van de jaren 90 en is gewend aan welvaart. Hij heeft een eigen bedrijf, maar belegt niet. Totdat hij via vrienden in aanraking komt met cryptocurrencies. Dit is zijn lucky shot denkt hij en hij belegt erin. Met succes! Euforie maakt zich van hem meester. Totdat de bubbel barst en de koers implodeert. Een groot deel van de winst is verdampt, maar hij is een fascinatie voor ons monetaire systeem rijker. Hier start zijn persoonlijke zoektocht te ontleden hoe ons geldstelsel in elkaar steekt en welke rol bitcoin in een de toekomst daarin kan spelen.


Het Nieuwe Geld wordt mede mogelijk gemaakt door Bitonic


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.