Hogere energierekening door sluiting miningbedrijf in Noors dorp

Jarenlang trachtte de gemeente Hadsel in Noorwegen lokale miningbedrijven te weren. Nu de vergunning van het grootste lokale miningbedrijf niet is verlengd en het daarom de activiteiten staakt, valt de energierekening voor alle inwoners van het dorp echter 20% hoger uit, zo rapporteert de Noorse publieke omroep NRK.

Bitcoinmining is in het Noorse Hadsel al jaren een controversieel onderwerp. Miningbedrijven trokken naar het dorp vanwege de lage energietarieven als gevolg van energie-overschotten, maar niet iedereen in Hadsel was blij met de komst van de miners.

Omwonenden klaagden over geluidsoverlast afkomstig van de ventilatoren van koelingsinstallaties - volgens sommigen vergelijkbaar met een houtzagerij die dag en nacht aanstaat. Lokale politici waren bovendien niet erg te spreken over de vermeende klimaatschade van bitcoinmining. Liever zagen zij de miningbedrijven vertrekken om plaats te maken voor andere industrieën die zij wel wenselijk achtten.

Dat streven lijkt met de recente sluiting van het miningbedrijf Stokmarknes Datasenter te zijn gelukt. De gemeente verlengde de tijdelijke vergunning van het miningbedrijf niet, waarna Stokmarknes Datasenter de activiteiten noodgedwongen staakte. 

20% hogere energierekening

De overwinning bleek bitterzoet. Stokmarknes Datasenter was namelijk de grootste klant van het lokale energiebedrijf Noranett, dat met de sluiting van het miningbedrijf in één keer 20% van de inkomsten zag wegvallen.

Om dat gat op te vangen verhoogt Noranett de energierekening van alle inwoners van het dorp voortaan met 20%. Gemiddeld betalen inwoners van het Hadsel daardoor tussen de 2500 en 3000 kronen (€212 tot €255) meer per jaar dan voorheen.

"Wanneer zo'n grote klant van de één op de andere dag wordt afgesloten, heeft dat effect", zegt netwerkmanager Robin Jakobsen van Noranett.

De burgemeester van Hadsel Kjell-Borge Freiberg verzekerde dat de gemeente hard op zoek is naar andere bedrijven, om zich in Hadsel te vestigen en de stroom af te nemen. Op die manier hoopt hij de energierekening weer terug te brengen naar het oude niveau.

"We werken elke dag aan het faciliteren van industriële activiteiten die we graag in de gemeente willen hebben. Dat kunnen we misschien niet binnen een maand oplossen, maar we werken iedere dag aan het bevorderen van economische ontwikkeling", aldus de burgemeester. Een nieuw miningcentrum of ander datacenter, wordt het volgens hem in ieder geval niet.

Bitonic app: de eenvoudigste manier om bitcoin te kopen, verkopen of bewaren. Alles op één plek.

Stroomoverschotten

Bitcoinmining is alleen rendabel bij een stroomprijs die laag genoeg is om winstgevend te minen.

In de praktijk is dat vooral op plekken met een hoge stroomproductie en een relatief lage lokale stroomafname. De overtollige capaciteit zorgt dan via marktwerking voor een laag energietarief: de prijs daalt net zo lang tot er wél een koper is. Miningbedrijven vestigen zich daarom graag vlakbij energiecentrales met overcapaciteit.

Energiecentrales zijn op hun beurt vaak ook blij met de komst van miners. De aanzienlijke stroomconsumptie van miners levert een energiecentrale immers een afzetmarkt op met inkomsten die het anders was misgelopen. De winstgevendheid neemt daardoor toe, wat verdere uitbreiding kan stimuleren of de tarieven voor consumenten kan doen dalen.

Duurzame energie

Vooral bij duurzame energiecentrales lijkt het een uitkomst. Zo hebben waterkrachtcentrales continu een grote stroomproductiecapaciteit, maar is er lang niet altijd voldoende stroomafname. Ook kampen zonnepanelen en windmolens vanwege wisselvallige weersomstandigheden regelmatig met stroomoverschotten.

Bitcoinminers kopen deze stroomoverschotten graag op, waardoor duurzame energieproducenten hun stroomproductie niet hoeven terug te schalen en winstgevender zijn.

Dit wederzijdse voordeel droeg eraan toe dat bitcoinmining door de jaren heen steeds groener werd, met een energiemix die volgens recente schattingen voor meer dan de helft uit duurzame energie bestaat. 


Duurzame stroomoverschotten zijn ook in Nederland steeds vaker een probleem, maar Texas vond een oplossing.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.