HRIF.EU: Annuleringsprocedure Travel Rule gestart

Stichting Human Rights in Finance.EU (HRIF.EU) is op 4 september een annuleringsprocedure gestart bij de General Court van de Europese Unie. De stichting beoogt daarmee de invoering van de controversiële Travel Rule te annuleren. 

Vorige week kondigde stichting HRIF.EU al aan om de procedure te starten. Dat is op 4 september gedaan - nipt op de laatste dag waarop dat mogelijk was. Daarmee ligt de bal nu bij de General Court van de Europese Unie in Luxemburg. 

Travel Rule 

De Travel Rule is onderdeel van de Uitvoeringswet verordening bij geldovermakingen en overdrachten van cryptoactiva te voegen informatie. Dit wetsvoorstel strekt tot uitvoering van een Europese verordening (WTR2-herschikking) en enkele richtlijnen. 

Kortgezegd zou de regel cryptobedrijven verplichten om persoonlijke informatie mee te sturen naar partijen waarmee klanten transacties doen. Onder andere naam, woonadres, rekeningnummer en Bitcoinadressen. 

Gevoelige persoonsgegevens en informatie van Nederlandse burgers zouden daardoor terechtkomen bij buitenlandse bedrijven over de hele wereld: lijsten met namen van Nederlanders die bitcoin bezitten, hoeveel bitcoins ze bezitten en op welk adres ze wonen.

Als zulke informatie uitlekt of wordt gehackt kunnen mensen persoonlijk doelwit worden. De kans daarop neemt vanzelfsprekend toe wanneer de informatie verplicht over de hele wereld wordt verspreid. 

Annulering 

Volgens stichting HRIF.EU is de Travel Rule buitensporig en schendt het de privacy van burgers. Bovendien is de regel volgens de stichting onnodig, omdat de politie nu al toegang kan verkrijgen tot de benodigde informatie.

Stichting HRIF.EU vat het kernargument als volgt samen:

Het kernargument van HRIF.EU

Zo'n eis is een arbitraire inbreuk op de privacy die als zodanig indruist tegen de mensenrechten. Simon Lelieveldt, HRIF.EU

De stichting riep als eerste een verzoek voor rechtsbijstand in, maar riep vorige week ook demissionair Minister van Financiën Sigrid Kaag op om zelf een annuleringsactie te starten. Een lidstaat van de EU kan dat binnen drie maanden doen. Daar is vooralsnog geen reactie uit voortgekomen. 

Vervolg 

Het is nu aan de General Court om het verzoek te beoordelen. Het is nog onbekend hoeveel tijd zij daarvoor nodig hebben. HRIF.EU diende honderden pagina's aan documentatie in en de behandeling en eventuele vertaling kan dus even op zich laten wachten. 

Toch is er wel enige haast bij. De regel gaat namelijk over iets meer dan een jaar in. Simon Lelieveldt van stichting HRIF.EU zegt daarom te hopen dat de General Court een pragmatische weg vooruit weet te vinden. Als de General Court het verzoek tot juridische hulp honoreert dan zal de zaak daarna ook juridisch van start gaan.


Meer informatie kan je lezen in onze andere artikelen over de Travel Rule


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.