Lelieveldt & Boersma: nieuwe stichting roept minister op Travel Rule te annuleren

Simon Lelieveldt zet door met de strijd tegen de buitensporige Travel Rule. Samen met Jacob Boersma richtte hij de stichting 'Human Rights in Finance.EU' op. De stichting roept Sigrid Kaag, demissionair minister van Financiën, op de Travel Rule via een annuleringsprocedure tegen te houden. Zo niet, dan doet de stichting dat zelf.

Human Rights in Finance.EU is een nieuwe stichting met als doel om banken en overheden vroegtijdig bij de les te houden, waar ze veel te ver gaan in termen van schending van grondrechten, hun operationele opsporingsgedrag en regelgevingskwesties. Eén van de eerste speerpunten is de Travel Rule.

De zogeheten Travel Rule is opgenomen in de Uitvoeringswet verordening bij geldovermakingen en overdrachten van cryptoactiva te voegen informatie. Dit wetsvoorstel strekt tot uitvoering van een Europese verordening (WTR2-herschikking) en enkele richtlijnen. Het zorgt ervoor dat cryptobedrijven verplicht worden om persoonlijke informatie van klanten te versturen naar partijen waarmee klanten transacties doen (dus ook buitenlandse partijen buiten de EU!). Onder andere naam, rekeningnummer, woonadres, maar ook bitcoinadressen.

Gevoelige persoonsgegevens komen daardoor op allerlei plekken over de hele wereld terecht: lijsten waarop staat wie bitcoin bezit, hoeveel bitcoins ze bezitten en waar ze wonen. Het is een kwestie van tijd, voordat die informatie gehackt wordt of anderzijds in verkeerde handen terechtkomt. In een eerder artikel van Simon Lelieveldt lees je meer over de Travel Rule en de voorgeschiedenis.

Brief aan Kaag

Stichting Human Rights in Finance.EU roept Sigrid Kaag, demissionair minister van Financiën, op om de verordening niet in te voeren. De stichting schreef een brief aan de minister om een annuleringsprocedure te starten bij het 'General Court' van de EU, vanwege de disproportionaliteit en schending van fundamentele (grond)rechten. Doet zij dat niet, zo stelt de brief, dan start de stichting de procedure zelf. 

Televisieformat 

Daar blijft het niet bij, want de stichting heeft een veel bredere insteek. Human Rights in Finance.EU heeft zich als doel gesteld om banken en overheden alert te houden en op te komen voor de privacy en grondrechten van burgers, met betrekking tot het financiële betalingsverkeer. 

In het kader daarvan heeft de stichting Human Rights in Finance.EU ook een televisieformat gedeponeerd: 'Help, mijn bank blokkeert me'. Dat moet een televisieprogramma worden, dat opkomt voor klanten die het onderspit delven als gevolg van overmatige regels.


Hieronder tref je de aankondiging van Human Rights in Finance.EU. De brief naar demissionair minister Kaag vind je hier. Zodra nieuwe informatie bekend is, rapporteren we daar natuurlijk weer over.

De aankondiging van Human Rights in Finance.EU

Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.