In het afgelopen jaar verdubbelde de hashrate

De hashrate van het Bitcoinnetwerk is in een jaar tijd verdubbeld. Ook de moeilijkheidsgraad van het minen steeg mee naar nieuwe recordhoogtes. Een stijging van dit kaliber gebeurde slechts een paar keer eerder.

Vorig jaar bevond de totale hashrate van het netwerk zich nog op 200  Exahashes Exahashes Eén exahash is 1.000.000.000.000.000.000 hashes, oftewel één triljoen. per seconde (EH/s), maar inmiddels is dat verdubbeld naar 400 EH/s. 

De moeilijkheidsgraad van het minen groeide in dezelfde periode mee van ongeveer 30T naar 56T. Dat is een gevolg van het Difficulty Adjustment Mechanism, dat de moeilijkheidsgraad iedere twee weken automatisch aanpast aan de hand van de hashrate van de voorgaande twee weken, zodat de gemiddelde block time altijd ongeveer 10 minuten is. 

De hashrate en difficulty van Bitcoin verdubbelden in het afgelopen jaar

Boven: De ontwikkeling van de hashrate en difficulty in het afgelopen jaar

Rekenkracht

Hashrate is het aantal hashes per seconde. Daarmee is de rekenkracht van miningapparatuur, miningbedrijven of het totale netwerk uit te drukken, waarbij een hash één rekenpoging is om een passend block te vinden. Als de rekenkracht groeit, neemt ook het aantal hashes per seconde toe. 

Miners zetten vandaag de dag dus twee keer zoveel rekenkracht in als vorig jaar. Dat betekent dat er meer miningapparatuur is aangesloten of dat bestaande apparatuur is geüpgraded naar nieuwere modellen. 

Er is dus aanzienlijk geïnvesteerd in de sector. Waarschijnlijk hebben bestaande miners hun operaties uitgebreid en zijn er ook nieuwe partijen bijgekomen.

Het is het tweede jaar achtereen dat de hashrate verdubbelt. Tussen juli 2021 en juli 2022 verdubbelde de hashrate ook, van ongeveer 90 EH/s naar 200 EH/s. Dat was toen echter vooral omdat de hashrate kort ervoor dipte vanwege een Chinees miningverbod. De laatste keer daarvoor dat de hashrate zo snel steeg, was tussen december 2018 en 2019.

De hashrate en difficulty sinds de lancering van het Bitcoinnetwerk

Boven: de hashrate en difficulty sinds de lancering van het netwerk

Energie

De verdubbeling in hashrate betekent niet noodzakelijk een verdubbeling in het stroomverbruik. Nieuwere generatie  ASICs ASICs ASIC is een afkorting voor Application-Specific Integrated Circuit. Dat zijn computerschips die geoptimaliseerd zijn voor één specifieke taak. Ze zijn daardoor efficienter dan 'general purpose' computerchips. Tegenwoordig gebruiken vrijwel alle miners ASICs om te minen. Hoewel de term feitelijk alleen betrekking heeft op de chips, hanteert men de term 'ASIC' ook om miningapparatuur met zulke chips te benoemen. zijn namelijk efficiënter dan voorgaande generaties, waardoor ze met dezelfde hoeveelheid stroom een hogere hashrate bereiken. 

Tegelijkertijd wordt oude inefficiënte apparatuur op een gegeven moment uitgefaseerd, wanneer daarmee niet meer winstgevend valt te minen. Ook gebruiken miners steeds vaker nieuwe technologieën zoals liquid immersion cooling liquid immersion cooling Immersion cooling is een relatief nieuwe techniek waarbij apparatuur wordt gekoeld door het onder te dompelen in een vloeistof die wel geleidend is voor warmte, maar niet voor elektriciteit. De technologie is efficiënter dan andere manieren van koeling en is sinds enkele jaren in opmars, grotendeels gedreven door de miningindustrie. om het uiterste uit hun apparatuur te halen. 

Het stroomverbruik is vermoedelijk dus niet verdubbeld, maar desondanks is het waarschijnlijk wel toegenomen.

Veiligheid

Daartegenover staat dat de veiligheid van het netwerk ook is toegenomen. Mining heeft namelijk onder andere als doel om het netwerk te beveiligen tegen vijandelijke overnames. 

Daarvoor heeft een kwaadwillende partij meer dan 50% van de hashrate nodig. Op dit moment zou daarvoor dus minimaal 200 EH/s nodig zijn - een immense en praktisch onhaalbare hoeveelheid rekenkracht. Nog nooit was het Bitcoinnetwerk zo veilig.


Hoe werkt mining als beveiligingsmechanisme? Dat lees je in het artikel Waarom verbruikt Bitcoin zoveel stroom?




Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.