Miningaandelen overtreffen de prijsstijging van Bitcoin

De aandelenkoersen van beursgenoteerde Bitcoinminingbedrijven hebben een goed eerste halfjaar achter de rug. Waar bitcoin in de eerste zes maanden van 2023 een solide stijging van 84% doormaakt, zien de aandeelhouders van miningbedrijven een groei van maar liefst +200%. Hoe zit dat?

2022

2022 was een zwaar jaar voor de miningindustrie. De lastige marktomstandigheden zorgden ervoor dat miners onder financiële druk kwamen te staan. Door de dalende bitcoinprijs, het lage volume in de markt en de gestegen hashrate daalde de omzet voor miners substantieel. Terwijl de kosten voor de faciliteiten, apparatuur en energie doorliepen. De grootste beursgenoteerde bitcoin miner, Core Scientific, moest zelfs faillissement aanvragen. Ook het miningbedrijf Compute North overleefde de bear market van 2022 niet.

In het geval van Core Scientific resulteerde dit in een zogenaamde "Chapter 11 bankruptcy". Chapter 11 is een specifieke vorm van faillissementsbescherming in de Verenigde Staten, waarbij een bedrijf de kans krijgt om een reorganisatieplan op te stellen om schulden te herstructureren en op een gecontroleerde manier de activiteiten voort te zetten. Deze bescherming stelt het bedrijf in staat om te proberen weer winstgevend te worden en een doorstart te maken, terwijl het tegelijkertijd zijn crediteuren probeert tevreden te stellen.

Gelukkig voor Core Scientific, heeft het bedrijf dit jaar een aantal financiële meevallers gehad. Zo steeg de omzet en heeft het een aantal schulden afbetaald. De stijgende bitcoinprijs en toenemende activiteit op het Bitcoinnetwerk, door de BRC-20 en Ordinals-hype, speelden hierin een belangrijke rol. Het bedrijf is nu voornemens om in september van dit jaar een doorstart te maken. Hoewel de schuldeisers hiermee ook nog akkoord mee moeten gaan, lijken de vooruitzichten gunstig gezien de enorme stijging van het aandeel dit jaar. Maar liefst 1000%!

Groeiende omzet

Dankzij de recente Ordinals-hype en de stijging van de Bitcoinprijs zijn de inkomsten van miningbedrijven dit jaar aanzienlijk gestegen, wat zich vertaalt in bloeiende aandelenkoersen. Zo steeg Hut 8 Mining sind begin van dit jaar (350%), Marathon Patent Group (430%), Bit Farms (+329%), Clean Spark (+223%), en Riot platforms (448%). Een stuk rooskleuriger dan vorig jaar, waar veel aandelenkoersen hard onderuit gingen door al het tumult in de cryptomarkt.

Of de stijgingen blijven doorzetten is nog maar de vraag. Uit on-chain data blijkt dat miners in de afgelopen maanden massaal bitcoin hebben verstuurd naar exchanges. Waarom precies blijft altijd de vraag, maar hoogstwaarschijnlijk om of kortlopende schulden af te betalen, nieuwe apparatuur aan te schaffen of de energierekening te betalen. Of natuurlijk winst te nemen op de geminede bitcoin.

De hashrate en difficulty stijgen ook dit jaar onverminderd door naar recordhoogtes. Dit wijst op toenemende concurrentie tussen de miners. Wat de impact gaat zijn van de volgende halving, wat voor een halvering van de opbrengsten zorgt, is nog maar de vraag. De kostprijs van een bitcoin wordt namelijk verdubbeld. Lage energiekosten en goede apparatuur zijn dan essentieel om winstgevend te blijven voor miners.


Meer weten over mining? Lees hier alle artikelen met dit thema.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.