Bitcoinjaar 2022
2022 was een bewogen jaar voor Bitcoin. Met meer dan 224 artikelen die dit jaar verschenen op Bitcoin.nl waren er veel noemenswaardige ontwikkelingen, maar dit waren de grootste in onze ogen.
Oekraïne
De Russische invasie in Oekraïne en de oorlog die volgde, heeft 2022 in z’n greep gehouden. In maart rapporteerden we over de manieren waarop Bitcoin een rol speelt in de oorlog. Financiële beperkingen zorgden ervoor dat veel Oekraïners niet bij hun spaargeld konden en Bitcoin was voor sommigen een redmiddel. Verder haalden de Oekraïense regering en verschillende stichtingen donaties binnen in de vorm van bitcoin. De andere kant van de (bitcoin)medaille is dat ook Rusland het decentrale en onafhankelijke karakter omarmde nadat het land losgekoppeld werd van het wereldwijde financiële systeem.
Bitcoinadoptie in de Centraal-Afrikaanse Republiek
In april werd bekend dat de Centraal-Afrikaanse Republiek Bitcoin als officieel betaalmiddel reguleerde. Daarmee werd de CAR het tweede land ter wereld dat deze grote stap maakte, na El Salvador in 2021. Het nieuws werd warm onthaald door Bitcoinenthousiastelingen, maar bekritiseerd door vele anderen. Slechts 14% van de bevolking in de CAR heeft toegang tot elektriciteit, enkel 10% tot internet. Geen ideale condities voor Bitcoinadoptie dus, en uit recente berichtgeving blijkt ook dat Bitcoin voor de meeste Centraal-Afrikanen geen rol in het alledaagse leven speelt. En waar de decentrale Bitcoin werd geroemd omdat het de neo-koloniale CFA-frank zou vervangen, lijkt de overheid van de CAR zich recentelijk meer te richten op een dubieus cryptoproject genaamd ‘Sangocoin’. Of de adoptie van Bitcoin als de officiële munteenheid dan een goeie ontwikkeling was in 2022, is nog lastig te zeggen.
Bitcoin Amsterdam
Amsterdam was in oktober het toneel van Bitcoin Amsterdam, de grootste Europese conferentie op het gebied van Bitcoin. In de Westergasfabriek kwamen duizenden Bitcoiners bijeen om te luisteren naar lezingen en discussies over mining, adoptie, geopolitiek en economie. Wij van Bitcoin.nl waren uiteraard aanwezig en kijken terug op een meer dan geslaagd evenement. De sfeer was goed, de locatie mooi, de aankleding en organisatie strak geregeld en de sprekers van hoge kwaliteit.
Faillissementen domino
Halverwege dit jaar kwamen een behoorlijk aantal cryptobedrijven flink in de problemen. Meerdere bedrijven zijn ondertussen failliet verklaard, of staan nog altijd aan de rand van de afgrond. Het gevolg: onrust, onzekerheid, een dalende bitcoinprijs en veel klanttegoeden verloren.
Het begon nadat stablecoin UST de koppeling met de 1$ verloor. Door de dalende prijs van casinocoin LUNA raakte UST in de problemen, omdat LUNA als “stabilisator” en onderpand van de stablecoin moest fungeren. De stablecoin is op het moment van schrijven nog altijd maar een fractie waard van wat het hoort te zijn.
Een maand later ontstonden er geruchten over mogelijke liquiditeitsproblemen bij leenplatform Celsius. Kort daarna probeerden veel klanten hun tegoeden veilig te stellen door ze naar een eigen wallet te versturen. Doordat de geruchten juist waren en Celsius niet liquide genoeg was, stopte het bedrijf de mogelijkheid om tegoeden op te nemen. Het bedrijf heeft vervolgens faillissement aangevraagd.
Een ander cryptobedrijf dat plots failliet ging en behoorlijk wat andere partijen in de problemen bracht is het fonds Three Arrow Capital (3AC). Bedrijven als Voyager, Blockfi, Digital Currency Group (DCG), Genesis Trading, Babel, Finblox, Coinflex en Bitvavo hebben allemaal direct of indirect last van het omvallen van Three Arrow Capital. De schade voor klanten is enorm. Het laat nogmaals zien hoe belangrijk het bewaren van je Bitcoin in en een eigen wallet is; wanneer alleen jij de privatekey bezit, dan ben je er zeker van dat er niets met je coins gebeurt waar je geen weet van hebt.
FTX drama
De tweede faillissementendomino onder cryptobedrijven begon vorige maand met de exchange FTX. Met een dagelijks volume van zo’n $16 miljard was het handelsplatform een van de grootste. Bedrijven als SkyBridge, Blockfi, Paradigm, Galaxy Digital, Galois Capital en Multicoin Capital hadden geld aan FTX geleend, of bezaten veel van de nu waardeloze FTT-token. Enkel Blockfi heeft tot dusver faillissement aangevraagd. Of er andere zullen volgen zal in 2023 moeten blijken. De kans lijkt gezien de grote gevolgen van het faillissement van FTX reëel.
Bitcoin Ekasi
Er was ook nog positief nieuws dit jaar. Een van onze verslaggevers ging op bezoek bij het project Bitcoin Ekasi in het Zuid-Afrikaanse kustplaatsje Mosselbaai. Een bijzondere ervaring dat de andere kant van Bitcoin belicht. Een kant waarbij vrijheid, kansen en optimisme gepaard gaan met het gebruik van Bitcoin. Lees hier het gehele verslag van het inspirerende bezoek.
Wij kijken uit naar volgend jaar. Een jaar waarin er hoogstwaarschijnlijk weer talloze bijzondere Bitcoinontwikkelingen zullen plaatsvinden, die wij graag objectief zullen samenvatten.
Team Bitcoin.nl wenst iedereen een gelukkig, gezond en voorspoedig 2023!