Een bezoek aan Bitcoin Ekasi

Afgelopen weekend bracht een van onze verslaggevers in het Zuid-Afrikaanse kustplaatsje Mosselbaai een bezoek aan het Bitcoin Ekasi project. Dit initiatief, geïnspireerd door Bitcoin Beach in El Salvador, heeft als doel de jeugd uit het lokale township te helpen door het creëren van een circulaire Bitcoineconomie. Dit artikel is een persoonlijk verslag van dit bezoek

Het Bitcoin Ekasi project, gestart in 2021, is een verlengstuk van de non-profitorganisatie The Surfer Kids. Hermann Vivier, de initiatiefnemer van beide projecten is samen met zijn vrouw een decennium geleden kleinschalig begonnen met het geven van gratis surflessen aan kinderen uit het lokale township. Ondertussen is de NPO gegroeid en werken er 5 surfcoaches en 2 kustwachters  om de kids uit het township de kunst van het surfen te leren.

Door diverse winkeltjes in de township te helpen met het accepteren van Bitcoin en de salarissen van werknemers volledig te betalen in Bitcoin, is de circulaire bitcoineconomie zo'n jaar geleden kleinschalig in gang gezet.

Mijn bezoek begint bij het hoofdkwartier van de NPO The Surfer Kids. Hermann vertelt dat hij tien jaar geleden het project samen met zijn vrouw in hun vrije tijd is begonnen. Ondertussen verzorgt de liefdadigheidsorganisatie met de hulp van vijf surfcoaches dagelijks surflessen aan zo'n 40 kinderen uit het township. Deze kinderen maken ook deel uit van het Bitcoin Ekasi project.

The Surfer Kids

Educatie

Het Bitcoin Ekasi project ging van start nadat Hermann de surfcoaches de basisbeginselen van Bitcoin had uitgelegd en ze overtuigd waren hun salarissen in deze digitale vorm van geld te ontvangen. 

Kort daarna begonnen de coaches en Hermann de winkeltjes in het township te overtuigen en helpen om bitcoin te accepteren als betaalmiddel. Een cruciaal punt om de circulaire bitcoineconomie in gang te zetten. Momenteel accepteren zo'n tien diverse winkeltjes, kappers en zelfs een carwash de digitale munt.

Educatie is de fundering van dit project, legt Hermann uit. De meeste inwoners van het township zijn ongeschoold en hebben geen bankrekening, laat staan dat ze ooit over Bitcoin hebben gehoord.

Het project helpt momenteel zo'n 40 kinderen. Naast surflessen worden de kinderen bijgeschoold door een gediplomeerd lerares. In het nieuwe Bitcoin Ekasi Center worden de kinderen extra bijgeschoold. Onderwerpen als rekenen, Engels en Bitcoin komen voorbij. Het gebouw staat centraal in de township en is recentelijk met de hulp van handelsplatform Paxful en de organisatie Built With Bitcoin geopend.

Surfcoach Akhona bij het Bitcoin Ekasi Center

Surfcoaches

Tijdens mijn bezoek werd me al snel duidelijk dat de surfcoaches van enorm belang zijn voor het project. Het was tof om te zien hoe geïnteresseerd de coaches waren in Bitcoin. Senior-Surfcoach Luthando liet mij trots zijn eigen Bitcoinnode zien. Hij legde uit dat hij hulp heeft gekregen van de 'Ring of Fire' groepschat op Telegram van Satoshi Radio. Een kleine wereld, zo blijkt. 

Naast Luthando zijn er nog 4 andere coaches die onder andere de surflessen en het eten voor de kids verzorgen. De coaches zijn echt de drijvende kracht achter dit initiatief. Allen vertelde mij enthousiast over hun ervaringen met Bitcoin, wie ze het interessantst vinden op twitter en de publiciteit die het Bitcoin Ekasi project al niet had gekregen op het internet.

Bitcoin has provided an opportunity for me to save money in an easy and safe way. I have total control over my money, nobody else. My keys, my coins Senior-surfcoach Luthando

Bitcoin rewards

Zondag is altijd een enerverende dag voor de kids in het township. Afhankelijk van gedrag en inzet krijgen de kinderen een beloning (30Rand/€1,80) in bitcoin. Ieder kind heeft een eigen wallet op een telefoon dat door de surfcoaches wegens veiligheidsredenen door de weeks wordt bewaard. Op zondag wanneer de beloningen worden uitgedeeld, krijgen de kinderen de mogelijkheid om de verdiende satoshi's uit te geven in de lokale winkels of om te sparen.

Het was interessant om te zien dat er verschillende keuzes werden gemaakt. Het merendeel van de jonge kinderen (6-10) waren simpelweg dolgelukkig om het feit dat ze een zakje chips en blikje frisdrank konden kopen. Terwijl de wat ouderen (10-14) kinderen of voedzame producten kochten of daadwerkelijk hun satoshi's bewaarden voor later.

Adoptie

Mede dankzij de enthousiaste kids die plots met een telefoon boodschappen kunnen afrekenen, een opvallende auto vol met Bitcoinstickers, de Bitcoinlogo's en -posters op de zijkanten van huizen, containers en het Bitcoin Ekasi Center kun je stellen dat dorpsbewoners steeds nieuwsgieriger worden naar dit initiatief.

Ondanks dat veel bewoners geen bankrekening, geldige identiteit of smartphone hebben, kunnen de inwoners van het township door de innovatie Machankura toch Bitcoin gebruiken. Machankura is een nieuwe dienst dat bitcoin ontvangen en versturen via sms mogelijk maakt. Hierdoor heb je niet per se een smartphone nodig om deel te nemen aan het Bitcoinnetwerk.

De toekomst

Tot dusver is het Bitcoin Ekasi nog altijd een kleinschalig, maar enorm gaaf project. De plannen van Hermann en de surfcoaches gaan voornamelijk over het bijscholen van de jeugd in het township. "Wanneer de kinderen de waarde en de mogelijkheden van Bitcoin snappen, komt de rest vanzelf", zo legt Hermann uit.

Bitcoin werkt nog verre van perfect in de township, maar biedt zelfs nu al een waardig alternatief op het huidige geldsysteem.

For now, it's a small project. But all big things start small. Bitcoin Ekasi


Meer lezen over het Bitcoin Ekasi project? Volg ons dan op Twitter.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.