Muun wallet review: een mobiele Lightning-wallet waar iederéén mee aan de slag kan

Muun wallet is misschien wel de meest gebruiksvriendelijke mobiele Bitcoin & Lightningwallet van dit moment. Met een minimum aan instellingen, nauwelijks beperkingen, goedkope fees en één gedeelde balans maakt Muun wallet Bitcoin en Lightning eenvoudiger dan ooit tevoren. Muun wallet werkt gewoon goed, snel en simpel. Lees hier onze review.

muunwallet0b.png

Bitcoinwallets ontwikkelen zich in razendsnel tempo. Een paar jaar geleden was er nog redelijk wat kennis voor nodig om een normale bitcoinwallet te beheren en waren Lightning Network-wallets vooral voor gevorderden. Vandaag de dag is dat compleet anders.

Dankzij een nieuwe generatie gebruiksvriendelijke Lightning-wallets is Bitcoin en het Lightning Network gemakkelijker dan ooit. Nieuw in de race voor de meest gebruiksvriendelijke wallet-app is Muun wallet - misschien wel de makkelijkste wallet-app van dit moment.

Muun wallet is een open source Bitcoin & Lightning-wallet voor Android en iOS. Het doel van het team van Muun wallet is een eenvoudige en gebruiksvriendelijk wallet-app op basis van self-custody, waarmee iederéén aan de slag kan.

Self-custody

De wallet-app wordt ontwikkeld door een team uit Argentinië. Dat land kampt al jaren met economische problemen, bankruns, beperkte toegang tot spaartegoeden en andere beperkingen in het betalingsverkeer. Het team zien Bitcoin daarom als een oplossing en alternatief, waarmee mensen zich kunnen ontdoen van bankenrisico's en andere afhankelijkheden.

Self-custody, waarbij je bitcoins zonder dienstverlener in eigen beheer hebt, is voor Argentijnen vanzelfsprekend wenselijk, legt Dario Sneidermanis van Muun wallet uit. Met Muun wallet is het de bedoeling om dat voor normale mensen binnen handbereik te brengen.

Gebruikerservaring

muun20wallet201b.png

De nadruk ligt bij Muun wallet daarom op de gebruikerservaring. Daar blinkt Muun wallet in uit. Het is één van de makkelijkste en meest toegankelijke wallet-apps tot nu toe.

Dat merk je direct na de installatie van de wallet-app. Je beveiligt de app dan met een pincode, maar daarna kan je direct aan de slag met het versturen of ontvangen van transacties. Je hoeft geen Lightning-betaalkanalen te openen of financieren en het gewoonlijke opschrijven van de seed phrase komt er niet aan te pas.

Muun wallet oogt eenvoudig. De user interface is simpel en er zijn maar een paar verschillende schermen met een minimale hoeveelheid instellingen die grotendeels vanzelfsprekend zijn. Er is slechts één technische instelling. Op het hoofdscherm tref je simpelweg één saldo en een knop voor ontvangen en versturen.

Het versturen van een transactie kan haast niet makkelijker. Je hebt één scherm voor het verzenden en Muun wallet herkent zelf of het om een normaal bitcoinadres of een Lightning-invoice gaat. Je hoeft als gebruiker het verschil eigenlijk niet te weten of snappen.

Het ontvangen van een transactie is bijna net zo makkelijk, alleen moet je dan wel aangeven of je een normale bitcointransactie wil ontvangen of eentje via het Lightning Network. In het ene geval genereer je een bitcoinadres dat je aan de verzender stuurt en in het andere geval is het een Lightning-invoice. Dat is eenvoudig te kopiëren en plakken vanuit de app.

Geen beperkingen, lage kosten

muunwallet203b.png

Muun wallet lijkt op sommige vlakken beter dan andere gebruiksvriendelijke Lightning-wallets, zoals Phoenix, Breez of BlueWallet. Als je via Muun wallet een on-chain transactie doet geldt er bijvoorbeeld geen minimumbedrag en de fees lijken in verhouding erg laag. Dat merk je vooral bij de interactie tussen het normale Bitcoinnetwerk en het Lightning Network.

Zo waren de transactiekosten voor een reguliere bitcointransactie van €5 euro bij Muun wallet tijdens onze test op z'n goedkoopst slechts 402 sats (€0,13). Phoenix wallet rekende voor dezelfde transactie 2820 sats (€0,95). Breez wallet ondersteunt zulke lage on-chain transacties niet en bij BlueWallet is zo'n transactie alleen mogelijk vanuit het on-chain saldo.

Voor Muun is het echter geen enkel probleem om vanuit één balans te betalen en de kosten zijn zeer acceptabel. Lightning Network-transacties zijn daarnaast natuurlijk altijd goedkoop, net zoals bij de andere Lightning-wallets.

Onder de motorkap

Het lijkt weinig indrukwekkend, omdat je als gebruiker niets merkt van de technische toverkunsten die op de achtergrond plaatsvinden. Een leek zou misschien denken dat het een vrij simpele app is. Het Lightning Network werkt echter geheel anders dan het onderliggende Bitcoinnetwerk en daarom is de eenvoud van Muun wallet in realiteit best een prestatie.

Muun wallet neemt het volledige beheer van Lightning-betaalkanalen uit handen. Muun wallet opent bij het aanmaken van een nieuwe wallet direct betaalkanalen voor je en zorgt ervoor dat deze gefinancierd en gebalanceerd zijn. Ook verzorgt Muun wallet de submarine swaps om fondsen tussen het Bitcoinnetwerk en het Lightning Network te verplaatsen. Je merkt daar als gebruiker niets van.

Dankzij Turbo channels kan je na het aanmaken van de wallet direct aan de slag en hoef je niet te wachten tot het kanaal in het volgende block is geopend. Turbo channels vereisen tijdelijk een klein beetje vertrouwen, maar eventueel kan je de optie uitzetten. De kans dat Muun er misbruik van maakt is overigens klein, stelt het team van Muun wallet, want dat zou zichtbaar zijn op de blockchain en daarom tot onherstelbare reputatieschade leiden.

Muun wallet is in de kern een 2-of-2 multisig wallet, waarbij Muun wallet ter beveiliging als tweede partij ondertekent. Dat maakt het extra moeilijk voor hackers en andere kwaadwillenden om de benodigde private keys te stelen.

Self-custodial, geen seed phrase

Je houdt echter wel zelf alle touwtjes in handen, omdat je via het back-up mechanisme als enige de beschikking hebt over beide sets private keys. Het is daardoor een self-custodial bitcoinwallet, omdat je ten alle vrij bent om je bitcoinwallet in een andere wallet-app te importeren.

Back-ups werken bij Muun wallet anders dan bij andere wallet-apps: je krijgt bij Muun wallet geen seed phrase. Dat zou ook niet voldoende zijn, omdat Muun wallet ook een Lightning-wallet is en daarvoor moeten ook de betaalkanalen worden opgeslagen. Het grote publiek ervaart het opslaan van een seed phrase doorgaans al als een hindernis en een back-up van een Lightning-wallet gaat velen waarschijnlijk te ver. Muun probeert het daarom op een andere manier.

Je wordt bij Muun wallet als nieuwe gebruiker niet direct gedwongen om een back-up te maken, maar op het hoofdscherm herinnert een subtiele maar effectieve melding je eraan dat je nog geen back-ups hebt. Dat introduceert een klein risico voor nieuwe gebruikers, maar het neemt ook een drempel weg.

Wellicht is er wat voor te zeggen: een gemiddelde gebruiker zal op een gegeven moment mogelijk zelf het belang van back-ups inzien zodra er een wezenlijk bedrag op de wallet staat.

Innovatieve back-ups

muun20wallet202b.png

Muun ondersteunt drie niveaus aan back-ups die je om de beurt kan instellen. De eerste en meest eenvoudige back-up is op basis van e-mail. Muun vraagt je daarbij om een e-mailadres en een zelfgekozen wachtwoord. Vervolgens is de eerste back-up geregeld.

Als je hierna bij een nieuwe installatie van Muun wallet jouw bitcoinwallet wil importeren kan dat doen door je e-mailadres op te geven, op een verificatielink te klikken in de e-mail die je ontvangt en erna het zelfgekozen wachtwoord in te voeren. Daarna is je wallet hersteld.

Het proces voelt herkenbaar en lijkt een beetje op de ouderwetse en gangbare manier van het opnieuw instellen van accounts. Je moet natuurlijk wel het e-mailadres behouden en het wachtwoord niet vergeten.

De tweede back-up borduurt hierop verder. Hierbij genereert Muun op basis van het opgegeven e-mailadres een speciale 'Recovery Code'. De combinatie van de twee biedt een aanvullende manier om de wallet te herstellen door middel van een verificatielink in een e-mail.

De derde back-up is het meest geavanceerd. Hierbij creëert Muun wallet een speciale Emergency Kit, waarmee je de bitcoinwallet ook in andere wallet-apps kan importeren. Het is feitelijk een PDF bestand waarop alle benodigde informatie versleuteld staat. Met behulp van je Recovery Code en de open source Recovery Tool kan je de informatie ontsleutelen. Dat vergt wel meer technische kennis dan de rest van Muun wallet.

Je kan de Emergency Kit via de app opslaan op Google Drive of via e-mail naar je te laten toesturen, maar je kan het ook handmatig opslaan. Aangezien de belangrijke informatie alleen te ontcijferen is met de recovery code kan je de Emergency Kit in principe opslaan hoe en waar je wil.

Wat kan Muun niet?

Er zijn ook dingen waar Muun wallet niet in uitblinkt. Muun wallet biedt bijvoorbeeld (nog) geen mogelijkheden voor Replace-By-Fee (RBF) of message signing. Je kan daarnaast geen eigen Lightning node op Muun wallet aansluiten. Ook is er geen ondersteuning voor hardware wallets, omdat het een Lightning-wallet is.

Je zou jezelf ook kunnen afvragen of Muun wallet de beste keuze is voor lange termijn sparen. Mobiele wallets zijn daarvoor misschien toch al niet de beste keuze. En hoewel het back-up mechanisme van Muun wallet innovatief is, ben je ermee wel afhankelijk van een e-mailadres of een Recovery Tool.

Conclusie

Muun wallet is echter uitstekend als 'hot wallet' voor dagelijkse bestedingen. Het is op dit moment waarschijnlijk de meest eenvoudige en gebruiksvriendelijke wallet-app die er is.

Muun wallet lijkt vooral te concurreren met Phoenix wallet en Breez wallet, die zich beiden ook sterk richten op de gebruiksvriendelijkheid. Muun wallet doet er nog een schepje bovenop en lijkt bovendien goedkoper in het gebruik. Het innovatieve back-up mechanisme op basis van e-mail is daarbij een interessante toevoeging, omdat het de toegankelijkheid voor nieuwe gebruikers verder verlaagt.

Vooral voor beginners en mensen die Bitcoin en het Lightning Network ingewikkeld vinden biedt Muun wallet een uitstekende eerste ervaring. Gevorderde bitcoiners die een mobiele wallet zoeken zullen het gemak en de eenvoud ook goed kunnen waarderen. Alleen als je hoge verwachtingen hebt met betrekking tot de technische mogelijkheden stelt Muun wallet misschien teleur, maar daarvoor is het simpelweg niet bedoeld.

Is Muun wallet dan eindelijk dé wallet waar zelfs je grootouders mee uit de voeten kunnen? Dat misschien nog net niet. Maar je ouders, die kunnen er waarschijnlijk prima mee overweg. Muun wallet is dan ook een aanrader voor iedereen die een Lightning-wallet zoekt voor dagelijkse bestedingen. Het werkt gewoon goed, snel en simpel - en dat is voor iedere gebruiker fijn.

Voordelen

  • Uiterst eenvoudig
  • Self-custodial
  • Eén balans voor Bitcoin & Lightning
  • Innovatieve en eenvoudige back-ups
  • Gunstige fees

Nadelen

  • Geen eigen Lightning node
  • Geen extra of geavanceerde functionaliteit
  • Back-ups werken anders


Lees ook eens onze reviews van Phoenix wallet en Breez wallet! Is Bitcoin nieuw voor je? Bekijk dan ook eens onze beknopte gids Beginnen met Bitcoin!


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.