Nieuw wetsvoorstel moet het bezit van bitcoin beschermen

In de Verenigde Staten heeft het congreslid Warren Davidson het wetsvoorstel ‘Keep Your Coins’ geïntroduceerd. Het wetsvoorstel moet bezitters van bitcoin beschermen tegen vergaand overheidsingrijpen. Hiermee lijkt het wetsvoorstel een reactie te zijn op de huidige situatie in Canada. Of maakt het congreslid handig gebruik van het momentum voor politiek gewin?

Het wetsvoorstel is afgelopen dinsdag geïntroduceerd. Dit is een dag nadat de Canadese regering aangaf een nog niet eerder gebruikte noodwet te willen uitvaardigen. De zogenoemde Emergencies Act moet blokkades van tegenstanders van het coronabeleid een halt toeroepen door banken de bevoegdheid te geven om zonder gerechtelijk bevel bankrekeningen te bevriezen en transacties (inclusief bitcoin en crypto) te blokkeren.

De naam van het wetsvoorstel ‘Keep Your Coins’ is een cynische woordspeling op de Know-Your-Customer-verplichting voor bitcoinbedrijven. In Nederland ook wel bekend als de ken-uw-klant-regels. Deze regels schrijven voor dat bitcoinbedrijven de nodige informatie moeten inwinnen over haar klanten.

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, kan geen enkel orgaan Amerikaanse burgers verbieden om bitcoin of crypto voor eigen doeleinden te gebruiken, zoals het kopen van echte of virtuele goederen en diensten. Daarnaast kan er geen verbod worden ingesteld op non-custodial wallets.

Met een non-custodial wallet heb je zelf alle controle. De bitcoin in je wallet heb je in eigen beheer en zijn van jou, omdat alléén jij de seed phrase hebt die toegang verschaft tot de wallet. Er komt geen dienstverlener of derde partij aan te pas en transacties gaan rechtstreeks van jou naar de ontvanger.

Het congreslid Warren Davidson is al lange tijd voorstander van bitcoin en dan met name het in eigen beheer houden hiervan. In een recent interview met Bitcoin Magazine heeft hij dit specifieke punt uit het wetsvoorstel nader toegelicht.

In het interview zegt het congreslid dat de tekst van het wetsvoorstel is geschreven nadat bekend werd dat Janet Yellen, minister van financiën in het kabinet-Biden, beperkingen wilde gaan stellen aan non-custodial wallets. Als ze bitcoin en crypto niet kunnen stoppen, zullen ze het naar een accountgebaseerd systeem (zoals het bankensysteem) brengen, aldus Warren Davidson.

Het is onduidelijk hoeveel steun het wetsvoorstel van Warren Davidson zal krijgen. Aangezien maar weinig congresleden voorstander zijn van bitcoin en crypto en non-custodial wallets op stevige tegenstand lijken te stuiten, zal het nog een aardige klus voor het congreslid worden om het ‘Keep Your Coins’ wetsvoorstel door het congres te krijgen. Niettemin maakt het congreslid maar al te graag gebruik van het huidige momentum om het bezit van bitcoin te beschermen.


Lees hier waarom het belangrijk is om bitcoin in eigen beheer te houden.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.