Nieuwe cryptoregels voor het VK op komst

Ook het Verenigd Koninkrijk (VK) kan niet achterblijven en heeft plannen uiteengezet om Bitcoin en cryptovaluta te reguleren. Dit alles onder het mom van consumentenbescherming. Mogelijk kijkt het VK met een schuin oog naar de Verordening betreffende Markten in Cryptoactiva (MiCA), welke over enkele maanden in werking treedt. Hierna volgt een overgangsperiode van 18 maanden. Enige haast is dus geboden voor het VK.

Regulering is een terugkerend thema. Overheden vinden het belangrijk dat cryptovaluta worden ondergebracht in een juridisch kader. Consumentenbescherming wordt vaak als eerste aangehaald, maar ook verduidelijking van de verplichtingen van cryptobedrijven is een belangrijk onderwerp. Zeker na de ineenstorting van verschillende bedrijven is dit bij politici en beleidsmakers scherp op de radar gekomen.

Ook zorgt regulering ervoor dat het toezicht op de cryptomarkt verbetert, wat volgens sommigen hard nodig is aangezien de huidige financiële regels volgens hen tekortschieten. Daarnaast helpt regulering de integriteit van de markt te beschermen. Hoewel er in het verleden werd getwijfeld of regulering niet te veel legitimiteit aan de cryptosector geeft, hoor je dit argument de laatste jaren maar weinig meer.

Het plan van het VK

De regering van het VK heeft ambitieuze plannen aangekondigd om de cryptosector stevig te reguleren. Dat zou de economie van het door Brexit getroffen land (hopelijk) moeten versterken. Bescherming van de consument is daarbij topprioriteit.

We blijven onverstoorbaar in onze toewijding om de economie te laten groeien en technologische verandering en innovatie mogelijk te maken – en dit omvat ook de technologie van cryptovaluta. Andrew Griffith – Economisch secretaris van de schatkist

Volgens de plannen van de regering zal de cryptosector op een vergelijkbare wijze worden gereguleerd als de traditionele financiële sector. Een belangrijk onderdeel is, net zoals in MiCA, vermogensscheiding. Hiermee wordt bedoeld dat de klantfondsen moeten zijn gescheiden van het eigen vermogen van een cryptobedrijf.

Andere belangrijke onderdelen waar de plannen op zien zijn handelsactiviteiten van cryptobeurzen, de bewaring en het uitlenen van bitcoin en cryptovaluta, stablecoins, NFT’s en ICO’s. Ook zullen cryptobedrijven in de toekomst adequate maatregelen moeten treffen om marktmisbruik te voorkomen.

VK wereldwijde hub?

Vorig jaar maakte het VK al bekend dat het een wereldwijde hub voor cryptovaluta wil worden. De plannen waarmee het nu komt, lijken dit voornemen te bevestigen. Of dit ook gaat lukken is echter de vraag. De consultatie loopt af op 30 april 2023. Tot die tijd kunnen burgers en bedrijven hun mening geven over de plannen van het VK. Het is dus nog even afwachten of Londen weer het financiële hart van Europa zal worden.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.