Onderzoek: hoe staat het met de adoptie van de Chivo wallet in El Salvador?
El Salvador erkende bitcoin vorig jaar als wettig betaalmiddel en heeft sindsdien de Chivo wallet beschikbaar gesteld aan de bevolking. Het National Bureau Of Economic Research (NBER) voerde een enquête uit om de stand van zaken met betrekking tot de adoptie en het gebruik van de wallet - en bitcoin - te onderzoeken.
NBER deed het onderzoek in samenwerking met CID Gallup en het ondervroeg in februari in totaal 1800 El Salvadoraanse huishoudens.
Uit de enquête bleek dat tweederde van de El Salvadoranen bewust was van het bestaan van de Chivo wallet en dat de helft van hen het heeft uitgeprobeerd. Driekwart deed dat echter vooral vanwege de beloning van $30 dollar. Bijna de helft van de gebruikers heeft het bedrag besteed en iets minder dan 20% nog niet.
Na het claimen van het bedrag gebruikte ruim 60% van de ondervraagden de Chivo wallet niet meer. Iets minder dan 40% van de mensen die de app installeerden gebruikte het daarna wel vaker, wat overeenkomt met zo'n 20% van de totale bevolking.
Ongeveer een kwart van de ondervraagden heeft hun Chivo wallet later met nieuw geld aangevuld. Bijna de helft van de gebruikers heeft bitcoin op hun Chivo wallet staan en de andere helft gebruikt het voor dollars. Zo'n 43% deed ten minste één opname via een bitcoin-pinautomaat, maar 57% heeft dat nog nooit gedaan.
Volgens het onderzoek wordt de Chivo wallet vooralsnog weinig gebruikt voor betalingen. De meeste gebruikers doen slechts enkele transacties per maand. El Salvadoranen die Chivo wel met enige regelmaat gebruiken rapporteren dat hun gebruik van cash met 10% is afgenomen en hun gebruik van creditcards met 11%.
In de meeste winkels is het echter niet mogelijk om met bitcoin te betalen. Want hoewel bitcoin een wettig betaalmiddel is en dus overal dient te worden geaccepteerd, blijkt slechts 20% van de winkeliers het te accepteren. Dat zijn voornamelijk grote bedrijven. Bij de overige 80% van de winkels kan je dus niet met bitcoin betalen. Zo'n 11,4% van de winkels heeft ook daadwerkelijk iets verkocht voor bitcoin. Onder hen liet 88% de betalingen converteren naar dollars en 12% ontving en bewaarde het bedrag in bitcoin.
Belastingen kunnen via de Chivo wallet betaald worden, maar slechts 5% van de gebruikers deed dat. En hoewel veel gezinnen in El Salvador afhankelijk zijn van overboekingen uit het buitenland (remittances), gaf slechts 11% aan daarvoor de Chivo wallet te hebben gebruikt.
Signaal
Het lijken geen overweldigend positieve cijfers maar Bitso, het bedrijf dat El Salvador bij de wallet helpt, noemt het desondanks 'een sterk signaal van toenemende adoptie'. Ze wijzen erop dat in 2017 slechts 29% van de El Salvadoranen een bankrekening had. Daarmee vergeleken is het adoptiecijfer van 20% van de totale bevolking in minder dan een jaar geen slecht begin.
Er dient ook een kanttekening te worden geplaatst bij het feit dat het onderzoek zich richt op de Chivo wallet die de El Salvadoraanse overheid aanbiedt. Het gebruik van andere bitcoinwallets die internationaal gangbaar zijn, werd niet onderzocht. Een belangrijk deel van de bitcoincommunity bleef daardoor mogelijk uit het zicht.
Nadat El Salvador vorig jaar bitcoin als wettig betaalmiddel erkende kondigde de Centraal Afrikaanse Republiek onlangs ook aan dat ze bitcoin als officiële valuta zullen erkennen.