Pieter Wuille stopt als Bitcoin Core maintainer, Gloria Zhao volgt hem op

De bekende Bitcoinontwikkelaar Pieter Wuille heeft zijn rol als maintainer van Bitcoin Core neergelegd en het stokje overgedragen aan Gloria Zhao. Wuille blijft nog wel bijdragen aan de ontwikkeling.

Bitcoin Core is de meest gebruikte software voor bitcoin, met zowel een full node full node Software die verbinding maakt met het Bitcoinnetwerk en daarbij de volledige blockchain downloadt en verifieert. Doordat de verificatie lokaal gebeurt is er geen vertrouwen nodig in een derde partij als een bitcoinwallet. De software is toonaangevend en telt verreweg de meeste Bitcoinontwikkelaars. De ontwikkeling gebeurt op basis van open source, op github.

De code is vrij inzichtelijk en iedereen kan er in principe aan bijdragen. Nieuwe code wordt niet automatisch toegevoegd, maar ondergaat een kritisch goedkeuringsproces. Als de community de code goedkeurt is het de rol van de zogenaamde maintainers om op github de nieuwe en de oude code samen te voegen. Meer daarover kan je lezen in een uitgebreid (Engelstalig) artikel van bitcoin-veiligheidsexpert Jameson Lopp. 

Het is een belangrijke rol die veel verantwoordelijkheid vraagt, maar het wordt door sommigen ook wel als saai omschreven: als een soort conciërge van het project. Maintainers zijn er om het project op github bij te houden en hebben dus veel toegangsrechten. Vanwege veiligheidsredenen zijn er slechts een paar maintainers aangesteld.

Wisseling van de wacht

Lange tijd was de Belgische Bitcoinveteraan Pieter 'sipa' Wuille één van de maintainers, maar vorige week gaf hij aan ermee te stoppen. Hij diende op github een verzoek in om zijn toegangsrechten als maintainer in te trekken.

Hij stopt overigens alleen met de rol van maintainer maar niet met bijdragen aan projecten, laat hij via Twitter weten: "Om duidelijk te zijn: Ik zal niet stoppen met het bijdragen van code, reviewen, en alle projecten waarbij ik ben betrokken. Het is gewoon zo dat ik niet veel werk meer doe als maintainer, dus het is tijd om mijn rechten te laten vervallen".

Dezelfde dag werd bekend dat Gloria 'glozow' Zhao hem opvolgt. Eerder vond via github een stemming plaats, waarbij de meesten instemden. Ze werkte eerder onder andere aan het verbeteren van de mempool en Replace-by-Fee (RBF)-transacties. 

Zes maintainers

Er zijn behalve Zhao nog vijf andere maintainers van Bitcoin Core: Marco Falke, Michael Ford, Hennadii Stepanov, Andrew Chow en Wladimir J. van der Laan.

Leuk om te weten: Van der Laan is, zoals zijn naam al doet vermoeden, een Nederlander en bovendien de langstzittende maintainer - al sinds 2011.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.