Podcasting 2.0: Hoe Adam Curry podcasts wil revolutionaliseren met het Bitcoin Lightning Network
'Podfather' Adam Curry heeft een veelbelovend en revolutionair idee om podcasts naar het volgende niveau te tillen: Podcasting 2.0. Dat is een toekomstvisie van een decentraal ecosysteem voor podcasts waarbij luisteraars rechtstreeks verbonden worden met podcasters, op basis van Bitcoin Lightning Network verdienmodellen. Het lijkt een ideale use case voor bitcoin.
Met Podcasting 2.0 is het de bedoeling het monopolie van gecentraliseerde podcastplatformen te doorbreken, de vrijheid van meningsuiting te verbeteren en de macht en controle in handen te geven van podcasters en hun luisteraars.
Met behulp van de financiële stimulansen voor ontwikkelaars en een donatiemodel op basis van rechtstreekse microbetalingen via het Lightning Network moet er een decentraal, onafhankelijk en zelfvoorzienend ecosysteem ontstaan.
Podcasting
Podcasts, een soort radioprogramma's op internet, zijn hot. Een tijdlang leek het erop dat radio ten dode was opgeschreven, maar voormalig radio- en televisiepresentator Adam Curry populariseerde de internetvariant aan het begin van deze eeuw. Het leverde hem de bijnaam 'the podfather' op. Tegenwoordig geniet de populariteit van podcasts hoogtijdagen.
Eén van de meest populaire podcasts, die van Joe Rogan, trekt bijvoorbeeld iedere maand ruim 100 miljoen luisteraars. Muziekplatform Spotify betaalde vorig jaar een recordbedrag van meer dan $100 miljoen dollar om Rogan te overtuigen naar hun platform te verhuizen.
Net als elders op het internet is centralisatie voor podcasters een steeds groter probleem. Podcasters zijn namelijk in grote mate afhankelijk van de apps en infrastructuur van grote techreuzen die de markt in handen hebben. En die voelen zich steeds vaker genoodzaakt om hun invloed te doen gelden, omdat ze verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud op hun platformen.
Podcasts zijn bovendien ook voor hun verdienmodellen afhankelijk van derde partijen. Vaak werken podcasts op basis van donaties van enthousiaste fans met genoeg waardering om vrijwillig een bijdrage te leveren. Tussenpartijen snoepen daar natuurlijk een deel vanaf, maar het komt ook steeds vaker voor dat ze de dienstverlening weigeren of abrupt stopzetten.
Het lijkt voor de vrijheid van meningsuiting allemaal geen gezonde situatie.
Podcasting 2.0: onafhankelijk en zelfvoorzienend
Met Podcasting 2.0 wil Adam Curry het model decentraliseren. In zijn toekomstvisie is er een decentraal en zelfvoorzienend ecosysteem waarbij luisteraars en podcasters onafhankelijk van grote techreuzen met elkaar in verbinding komen en waarbij donaties peer-to-peer via het Lightning Network-protocol van Bitcoin plaatsvinden, zonder tussenkomst van derden.
Boven: Klik voor een korte presentatie over Podcasting 2.0
Het moet allemaal decentraal, want anders ontstaat de oude situatie opnieuw. Het is dan ook een open source initiatief waaraan iedereen kan meedoen. Bitcoin als decentraal betaalmiddel maakt de puzzel compleet. Het voorkomt dat betaalproviders nodig zijn en opnieuw poortwachters worden, maar daarnaast kunnen er ook economische stimulansen worden ingebouwd om het decentrale ecosysteem zelfvoorzienend te maken. Bitcoin is immers programmeerbaar geld.
Het idee is dat 98% van de donaties bij de podcaster terecht komt en de overige twee procent ten gunste komt van het ecosysteem. Eén procent gaat automatisch naar de ontwikkelaars van de app die de luisteraar gebruikt, als economische stimulans om apps te ontwikkelen en verbeteren. Nog eens één procent gaat automatisch naar de leverancier van de podcast-index, een soort lijst met podcasts waar apps op aangesloten zijn.
Hierdoor moet een decentraal ecosysteem ontstaan dat zichzelf gaande houdt. Hij legt het allemaal uit in een (hoe kan het ook anders) serie podcasts.
Adam Curry richt zich vooral op het leveren en actueel houden van zo'n podcast-index, op podcastindex.org. App-ontwikkelaars kunnen op basis daarvan een podcast-app ontwikkelen. Ze hoeven zich zelf dan niet bezig te houden met het opstellen en bijhouden van een actuele lijst en kunnen hun aandacht daardoor volledig richten op de gebruikerservaring.
Sphinx.chat
Eén zo'n app is Sphinx.chat, een reeds bestaande chat-applicatie met ingebouwde Lightning Network bitcoinwallet. Met Sphinx.chat kunnen gebruikers via miniscule transacties via het Lightning Network met elkaar chatten en microtransacties doen. Dat kan echt héél erg micro: al vanaf 0,00000001 BTC, oftewel 1 satoshi. In euro's is dat op dit moment ongeveer €0,00014. Bijna niets dus. En omdat het allemaal via het Lightning Network gebeurt is het razendsnel.
Bovenop de bestaande functionaliteit gaat Sphinx.chat ook Podcasting 2.0 ondersteunen. Luisteraars zullen via de app podcasts kunnen zoeken, beluisteren, chatten met de community en rechtstreekse donaties doen. Een soort Super Chat voor podcasts, maar dan decentraal via het Lightning Network.
Je bepaalt als luisteraar zelf of je wil doneren en wat je het waard vindt. Misschien is dat niks, maar misschien vind je het ook wel een duizendste van een cent waard. Of misschien geniet je er zelfs zo erg van dat je graag een grotere bijdrage doet. Met een druk op de knop is het geregeld.
Gezamenlijk leveren donaties bij populaire podcasts doorgaans genoeg op om te blijven voortbestaan. Dankzij dit soort nieuwe innovaties kunnen podcasts dat in de toekomst wellicht geheel zelfstandig.
Geld streamen
In de toekomst wordt mogelijk ook functionaliteit toegevoegd om geld te streamen in ruil voor podcasts. Streaming, als in videostreaming of audiostreaming, betekent dat content live wordt afgespeeld en via een 'stroom' van data wordt aangeleverd. Eigenlijk zijn het heel veel losse datapakketjes achter elkaar.
Met Bitcoin, en in het bijzonder het Lightning Network, is het mogelijk datzelfde met geld te doen via een achtereenvolgende 'stroom' van microtransacties. Het is één van de meer revolutionaire en veelbelovende innovaties van Bitcoin, omdat het allerlei nieuwe verdienmodellen mogelijk maakt die in het traditionele financiële stelsel niet werkbaar zijn vanwege te hoge transactiekosten.
Je zou er bijvoorbeeld een streamingdienst mee kunnen opzetten waarbij je per seconde afrekent voor de content die je verbruikt. Wanneer de geldstroom stopt, stopt de content ook en andersom hetzelfde. Je betaalt daardoor nooit meer dan wat je verbruikt en ook niet voor content die je niet interesseert. En allemaal zonder de privacyzorgen en verplichtingen van accounts en abonnementen, want de app die je gebruikt bevat onder de motorkap gewoon een bitcoinwallet.
Mogelijk wordt Podcasting 2.0 de eerste serieuze implementatie van een dergelijk concept. Helemaal bijzonder is dat de voordelen ervan misschien wel als eerste bij onafhankelijke podcasters terecht komen, in plaats van de grote techreuzen.
Ideale use case
Het lijkt op een 'match made in heaven' en een ideale use case voor bitcoin. Decentralisatie lijkt bij uitstek een oplossing voor de problematiek en Bitcoin maakt dat mogelijk. Daarnaast zijn podcasts als contentvorm uitermate geschikt voor allerlei andere spannende technologische innovaties.
Podcasts hebben bovendien vaak een loyale en enthousiaste community die graag wat extra moeite doet om hun favoriete podcast te steunen. Een app die geen inschrijving vereist en waarmee ze rechtstreeks kunnen doneren aan hun favoriete podcaster zou zomaar kunnen aanslaan.
De betrokkenheid van Adam Curry als invloedrijke podcastpionier verschaft het initiatief bovendien van de nodige aantrekkingskracht. Het initiatief lijkt in ieder geval momentum te hebben.
Er is dus genoeg om enthousiast over te zijn. Als dit voor podcasts werkt, dan werkt het misschien ook voor video en andere soorten content. Het zou zomaar het begin kunnen zijn van een geheel nieuw tijdperk, waarin opeens van alles weer mogelijk is. En niet alleen maar voor grote bedrijven, maar juist voor individuele contentmakers.
Adam Curry is een Bitcoin maxi
Adam Curry is in Nederland vooral bekend als voormalig radio- en televisiepresentator. Internationaal en op internet wordt zijn naam vaak in één adem met podcasting genoemd. Minder bekend is echter dat hij ook fervent Bitcoiner is.
Hij vertelde tijdens een podcast met Joe Rogan dat hij dat niet altijd is geweest en dat hij vroeger juist fel tegenstander was. Hij had ooit wel wat bitcoins van mensen gekregen, maar hij geloofde er niet in en had ze kort erna verkocht. Na verloop van tijd is hij van mening veranderd, en niet zo'n beetje ook.
Inmiddels gelooft hij dat het financiële systeem er zeer slecht voor staat vanwege problemen als gevolg van geldschepping en inflatie en dat Bitcoin een uitweg biedt. Hij windt er geen doekjes om: "De apocalyps komt eraan en je zal een bitcoin nodig hebben. In ieder geval één.", drukte hij Rogan op het hart.
In andere cryptovaluta gelooft hij niet. De afgelopen tien jaar hebben volgens hem aangetoond dat Bitcoin de enige is die niet manipuleerbaar is.
Meer weten? Er is genoeg informatie om in te duiken. Bijvoorbeeld op podcastindex.org, de toelichtende podcastserie of de social media op podcastindex.social.
Beluister ook eens de podcast van Beginnenmetbitcoin.com over Podcasting 2.0.