Poetin wil bitcoin reguleren, ziet mogelijke voordelen in mining

De Russische president Vladimir Poetin heeft het Ministerie van Financiën en de Centrale Bank van het land gevraagd om snel tot een overeenstemming te komen rondom de wetgeving omtrent bitcoin. Volgens de president heeft het land, vanwege de grote energie overschotten, een competitief voordeel bij het minen van bitcoin.

Rusland en bitcoin

De Russische overheid is voorstander van een nieuw wetgevingskader voor bitcoin. Het reguleren van de digitale munt kan de overheid namelijk belastinginkomsten opleveren. Dit in tegenstelling tot de centrale bank van het land, die juist een compleet verbod op het gebruik en het minen van bitcoin wil.

Poetin is hierop tegen en wijst op het competitieve voordeel dat Rusland heeft bij het minen van de digitale munt, vanwege de vele energie overschotten.

‘De Centrale Bank staat ons niet in de weg als het gaat om technologische ontwikkelingen en zal bovendien de nodige moeite doen om met de nieuwste technieken up-to-date te blijven’, zo vertelde Poetin in een meeting met leden van de Russische Federatieraad.

Viceminister-president Dmitry Chernyshenko kwam vorige week vrijdag met een stappenplan naar buiten voor de regulering van o.a. bitcoin. Zo werd er in het document gekeken naar de identificatie van klanten en de ontwikkelingen van leenplatformen. Dat zijn websites waarbij je bitcoin als onderpand voor een lening kunt gebruiken, of andersom je bitcoin tegen rente kunt uitlenen.

Verder maakte het ministerie van Financiën gisteren bekend banken toestemming te gaan verlenen om bitcoin aan te bieden. Zowel het handelen als in beheer houden van bitcoin voor klanten moet worden gereguleerd, laat de minister weten.

Verbod lijkt uitgesloten

Hoewel de Centrale Bank van Rusland een compleet verbod op bitcoin, mining en andere cryptovaluta wel ziet zitten, lijkt dat een onwaarschijnlijke uitkomst. Elizaveta Danilova, hoofd van de afdeling Financiële Stabiliteit, laat weten dat bitcoin vergelijken met geld ‘incorrect en erg gevaarlijk’ is. De digitale munt is volgens Danilova een ontwikkeling die risico’s met zich mee brengt, zelfs als het gereguleerd is.

De Russische minister van Financiën, Ivan Chebeskov, denkt er anders over. 'We moeten reguleren, niet verbieden', vertelt Chebeskov. Een compleet verbod zou kunnen leiden tot de groei van een ongereguleerde zwarte markt waarin het gebruik van bitcoin alleen maar toeneemt. Bovendien houdt een verbod de innovatie van Rusland in de tech-industrie tegen.

President Poetin is het hier mee eens. Hij vindt dat het land voordelen uit bijvoorbeeld het minen van bitcoin kan halen en heeft de Centrale Bank en het Ministerie daarom gevraagd snel tot overeenstemming te komen.

Bitcoinmining

Na het verbod op mining in China zijn landen als Rusland, Kazachstan en de Verenigde Staten populaire bestemmingen geworden voor miners. Reden hiervoor is de goedkope energie. Als gevolg van energieoverschotten op plekken waar meer energie geproduceerd wordt dan de lokale afname is de energieprijs laag, waardoor het economisch voordelig is om bitcoin te minen is beetje ingewikkeld - dat is immers een energie-intensief proces.

In Rusland hebben vooral de regio's Irkutsk, Krasnoyarsk en Karelia grote energie aanbodoverschotten. Volgens bronnen wil Poetin wel restricties invoeren die minen alleen op deze plekken toestaat.

Ook de Russische Kamer van Koophandel is voor het reguleren van bitcoinmining. De Russische KvK heeft in een brief aan het Ministerie van Financiën erop aangedrongen om snel duidelijkheid te geven over de regels met betrekking tot bitcoinmining. Volgens de Kamer is de wet en regelgeving nu onduidelijk en belemmerd dat de innovatie in de industrie.

Het is nog niet bekend wanneer er meer duidelijkheid komt over mogelijke wet- en regelgevingen. Wel is volgens Bloomberg de kans groot dat de voorstellen worden aangenomen, aangezien president Poetin de voorstellen steunt en vanwege de diverse publieke uitspraken van de afgelopen week.


Bitcoinmining is een energie-intensief proces, lees hier waarom en hoe dit precies werkt.



Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.