Restitutie voor slachtoffers Mt Gox

Slachtoffers van het failliete Mt Gox krijgen mogelijk bitcoins terug. Dit blijkt uit de recentelijke gepubliceerde mededeling waarin wordt gemeld dat de huidige faillissementsprocedure een halt wordt toegeroepen. Een petitie van de Mt Gox crediteuren heeft er toe geleid dat de overgebleven bitcoins mogelijk pro rata worden terug gegeven aan de rechtmatige eigenaren.

In de huidige faillissementsprocedure dienen niet-monetaire vorderingen omgezet te worden in monetaire vorderingen. Dit houdt in dat de bitcoins tegen de dagwaarde, van moment van het ingang zetten van het faillissement, zullen worden vergoed. In de rehabilitatieprocedure hoeven de niet-monetaire goederen niet te worden omgezet, en kunnen deze zelf aan de crediteuren worden uitgekeerd. Aangezien de bitcoinwaarde bij het faillissement werd vastgesteld op 483 dollar, zullen de schuldeisers met de teruggave van hun bitcoins, ookal is dit pro rate, een stuk voordeliger uit zijn.

Belangrijke data om in de gaten te houden gedurende de civiele rehabilitatieprocedure zijn:

  1. Bijeenkomst voor voor het melden van de status van de tegoeden en de deadlines voor het insturen van een rapportage: 26 september 2018.
  2. Uiterste datum voor het indienen van het bewijs voor de vorderingen: 22 oktober 2018.
  3. Uiterste datum voor de inventarisatie van alle tegoeden en handelsbalans: 23 januari 2019.
  4. Uiterste datum voor verklaringen omtrent goed- of afkeuring: 24 januari 2019.
  5. Periode waarin al het bewijs wordt beoordeeld: van 31 januari 2019 tot 7 februari 2019.
  6. Uiterste datum voor de voorgestelde rehabilitatieprocedure: 14 februari 2019.

Waar het indienen van claims voor het faillissement voorheen mogelijk was op de website van Mt Gox, zal dit ook op een later moment mogelijk zijn voor de civiele claims. Hiervoor dient gebruik gemaakt te worden van de gebruikersnaam en wachtwoord die aan het gebruikte Mt Gox account toebehoren.

Ook wanneer er in de faillissementsprocedure al een vordering is ingediend, dient men dit nogmaals te doen met de bijbehorende bewijzen. Eventuele aanvullende informatie, en wanneer de claims ingediend kunnen worden, zal op de website van Mt Gox worden medegedeeld.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.