Segregated Witness (BIP 141) lock-in!

Na tijden van onenigheid binnen de Bitcoingemeenschap, belemmeringen gemotiveerd door financiële belangen, machtspellen, gesprekken achter gesloten deuren en zelfs een omstreden hard fork is het nu eindelijk zover. Nadat het ruim twee jaar geleden geïntroduceerd werd door Pieter Wuille zal Segregated Witness (SegWit) over ongeveer twee weken geactiveerd worden op Bitcoin. Een belangrijke stap in het schalen van Bitcoin naar grotere transactieaantallen.

Op coin.dance is te zien dat de benodigde meerderheid van 95% van de miners tijdens de afgelopen twee weken voor BIP 141 heeft geseind, het Bitcoin Improvement Proposal die draait om Segregated Witness. Hiermee is de lock-in voor SegWit definitief. De lock-in komt als gevolg van de activatie van BIP 91, waarbij een meerderheid van 80% benodigd was om alle niet-SegWit miners uit te sluiten.

SegWit is nog niet meteen actief na de lock-in; eerst volgt een zogenaamde grace period. Tijdens deze periode hebben miners de tijd om de software die zij draaien klaar te maken voor de echte activatie die 2016 blocks na de lock-in plaats zal vinden. SegWit zal dan actief zijn vanaf block 481.824 op 21 augustus, over ongeveer twee weken. Daarna kan er nog wat tijd overheen gaan voordat alle gebruikers, de verschillende wallets en handelsplatformen helemaal SegWit-ready zijn en SegWit-transacties doen.

SegWit vergroot de transactiecapaciteit van Bitcoin, is een oplossing voor transaction malleability, maakt het mogelijk om toekomstige upgrades die voorheen alleen als hard fork mogelijk waren nu als soft fork te doen en opent de deuren voor het Lightning Network. Hiermee zal het schalen van Bitcoin als gedecentraliseerd betalingssysteem écht kunnen beginnen.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.