Spam-vrije e-mail met yalls.org

yalls.org was een van de eerste websites waar men lightning-betalingen kon testen door voor het lezen van een online artikel een micro-betaling te doen. Nu heeft de website een simpele anti-spam e-mail functie toegevoegd, mogelijk gemaakt door lightning!

Van hashcash naar lightning

yalls.org is een initiatief van Alex Bosworth, een actieve bitcoin- en lightning-ontwikkelaar. Via de "Inbox" tab is het mogelijk om een inbox voor een specifieke (eigen) e-mail aan te maken die e-mails alleen doorstuurt wanneer de verzender een kleine betaling heeft gedaan. Hiermee wordt voorkomen dat reclamebedrijven massaal e-mails sturen naar elke e-mail die ze kunnen vinden - dit zou simpelweg te duur worden. Bosworth noemt de feature "Hashcash Inbox".

wwwtrujillonlspammen

Interessant om te weten is dat hashcash, van uitvinder Adam Back, in eerste instantie ook bedoeld was om e-mail spam tegen te gaan. Het idee van hashcash was om de verzender een kleine hoeveelheid proof-of-work uit te laten voeren en het bewijs hiervan mee te sturen, hiermee zou het voor verzenders ook te duur worden om massaal te spammen. Hashcash als middel tegen e-mail spam is nooit aangeslagen, maar wel is het idee geadopteerd door Nick Szabo in zijn concept voor Bitgold en later ook Satoshi Nakamoto als proof-of-work in bitcoin. In het originele bitcoin paper wordt Adam Back ook gerefereerd voor zijn uitvinding.

Het is waarschijnlijk dat we de toepassing van micro-betalingen voor het lezen van e-mails vaker zullen zien in de toekomst. Daarmee komen we full-circle en heeft hashcash, naast het mogelijk maken van bitcoin, toch ook nog bijgedragen aan het tegengaan van spam.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.