Spot bitcoin ETF's in Hongkong goedgekeurd

In Hongkong zijn vanochtend de eerste spot bitcoin ETF's van Azië goedgekeurd, aldus berichten van twee aanvragers. De goedkeuring kwam aanzienlijk eerder dan aanvankelijk verwacht. Het is echter nog niet bekend wanneer de ETF's voor het eerst verhandeld kunnen worden.

Bitcoin beleggingsfondsen wereldwijd

Vanochtend, kort na de opening van de Aziatische markten, werd de goedkeuring van de spot bitcoin ETF's aangekondigd.

Tot dusver is er echter nog geen officiële berichtgeving van de Hongkongse regelgever.

De lancering kan het begin markeren voor een meer bitcoin-vriendelijk beleid in China en de rest van Azië. In de afgelopen jaren hebben landen zoals de Verenigde Arabische Emiraten, Singapore en Hongkong geprobeerd zich te positioneren als cryptohubs, maar dusver bieden nog geen van deze landen een spot bitcoin ETF aan. China verbood in 2021 overigens nog het minen van bitcoin en ook het investeren ervan legde ze aan banden.

De kans bestaat wel dat ETFs in Hong Kong Chinees kapitaal aan kunnen trekken, omdat ze er verhandelbaar zijn. Dit zou dan enkel gaan om insitutionele beleggers, en geen retail.

Sinds de succesvolle introductie van spot bitcoin ETF's in de Verenigde Staten begin dit jaar, is de concurrentiedruk toegenomen. Hongkongse toezichthouders hebben daarom het goedkeuringsproces voor vergelijkbare fondsen versneld om als eerste in de markt te zijn, een zogenaamd 'first mover advantage'. Ook in Australië zijn er aanvragen voor spot bitcoin ETF's ingediend, waarvan verwacht wordt dat er halverwege het jaar een besluit over wordt genomen.

Ook in Londen neemt de vraag naar dergelijke beleggingsproducten toe; vanaf 28 mei krijgen institutionele beleggers toegang tot bitcoin exchange-traded notes (ETN's). De Financial Conduct Authority (FCA) heeft echter retailbeleggers nog verboden om blootstelling aan deze fondsen te krijgen. Op dit moment zijn spot bitcoin ETF's/ETN's verhandelbaar in de Verenigde Staten, Canada, Brazilië en Europa.

Hongkong

Eén van de aanvragers in Hongkong is de internationale afdeling van de Chinese vermogensbeheerder Harvest Fund Management Co., met $230 miljard onder beheer. Een andere aanvrager is Bosera Asset Management Co., die $237 miljard beheert en samenwerkt met Hashkey Capital, welke $1 miljard onder beheer heeft. De omvang van deze fondsen verbleekt echter in vergelijking met giganten als BlackRock ($10,5 biljoen) en Fidelity ($4,9 biljoen).

Daarom wordt verwacht dat de kapitaalstromen naar de ETF's in Hongkong niet zo massaal zullen zijn als die in Amerika. Alleen al de bitcoin ETF van BlackRock, $IBIT, heeft $15 miljard aan vermogen aangetrokken. In totaal is er, mede door de enorme uitstroom uit het $GBTC fonds, netto ongeveer $12 miljard naar de ETF's aan kapitaal de Amerikaanse ETFs ingestroomd.

In Hongkong worden wel al een tijd bitcoin futures-fondsen verhandeld, waar momenteel ongeveer $170 miljoen in omgaat.


Bitcoin kopen? Dat doe je met de Bitonic App. Download 'm hier!

Bitonic app: de eenvoudigste manier om bitcoin te kopen, verkopen of bewaren. Alles op één plek.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.