Strike gaat miljoenen (web)winkels aansluiten op Bitcoin en Lightning

Lightning-betaaldienst Strike is samenwerkingen aangegaan met betaalgiganten Shopify, NCR en Blackhawk. Miljoenen aangesloten fysieke winkels en webwinkels, waaronder grote ketens, krijgen daardoor binnenkort de mogelijkheid om betalingen via bitcoin en lightning te ontvangen.

De CEO van Strike Jack Mallers kondigde de samenwerkingen aan tijdens de Bitcoin 2022 conferentie in Miami. Volgens hem zullen veel bekende Amerikaanse winkels en webwinkels erdoor de mogelijkheid hebben om bitcoinbetalingen te ontvangen via hun reeds aanwezige betalingsinfrastructuur.

Shopify bedient meer dan anderhalf miljoen webwinkels verspreid over 175 landen, waaronder ook Nederland. NCR is wereldwijde marktleider in Point-of-Sale-terminals en bedient onder andere Walmart, Burger King en Starbucks. Blackhawk is eveneens toonaangevend en wordt gebruikt door bedrijven zoals Spotify, Netflix, Microsoft en eBay.

Lightning

Strike verzorgt de infrastructuur om transacties via Bitcoin en Lightning mogelijk te maken. Dat wordt geen gesloten systeem, maar een echte brug met het Bitcoin- en Lightning-netwerk. "Je zal in staat zijn om een groentewinkel binnen te stappen, of Whole Foods, tot aan Chipotle. Als je een Lightning node via Tor wil gebruiken, dan doe je dat", zei Mallers.

Winkeliers kunnen zelf kiezen in welke valuta ze de betaling willen ontvangen. Als ze de betaling in een fiat valuta willen ontvangen, zoals de dollar of euro, worden de bitcoinbetalingen tijdens de transactie automatisch omgewisseld. Winkeliers plukken daardoor de vruchten, zonder zich te hoeven blootstellen aan volatiliteitsrisico's.

Bitcointransacties via Lightning zijn vrijwel direct en nagenoeg gratis. "Elke online winkelier die Shopify gebruikt zal betalingen kunnen accepteren zonder het boomer-netwerk uit 1949, en het direct ontvangen, definitief en zonder tussenpartij, zonder 3% kosten", aldus Mallers.

Besteden of hodlen?

Het is in potentie een belangrijke ontwikkeling voor bitcoin als betalingsinfrastructuur. Het roept natuurlijk wel de vraag op of veel mensen bereid zijn om hun bitcoins te besteden. Als bitcoinbezitters geloven dat de koers in de toekomst hoger zal zijn zullen ze in het heden niet snel geneigd zijn afstand te doen van hun bitcoins.

Zo bood de Nederlandse online betaaldienst Mollie vroeger bitcoin betaalmogelijkheden aan, maar stopte het ermee in 2019 omdat bitcoin volgens Mollie vooral als investeringsmiddel werd gebruikt en te weinig voor betalingen.

Toch werkt het bij Strike net iets anders, want Strike ondersteunt ook dollar-betalingen. Die worden niet verzonden via het bankensysteem, maar geconverteerd naar bitcoin en verstuurd via Lightning, om vlak voor aankomst weer te worden omgewisseld voor dollars (of een andere valuta naar keuze). Dollarbetalingen zijn via Strike dus eigenlijk ook bitcoinbetalingen, hoewel verzender en ontvanger daar nauwelijks iets van merken.


Andere betaaldiensten timmeren ook hard aan de weg om bitcoinbetalingen (verder) te integreren in hun dienstverlening, waaronder PayPal, VISA/Mastercard, Google en Cash app.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.