Tesla verkocht 75% van BTC reserves: 'Geen oordeel over Bitcoin'

Autofabrikant Tesla heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 75% van de bitcoins op hun balans verkocht, zo blijkt uit de kwartaalcijfers. Ongeveer $218 miljoen dollar aan BTC is niet verkocht en staat nog op de balans van het bedrijf.

Volgens een kwartaalrapportage van Tesla leverde de verkoop $936 miljoen dollar op. De gemiddelde verkoopprijs per bitcoin was naar schatting rond de $29,000 dollar - vermoedelijk zo'n 9% lager dan de gemiddelde inkoopprijs. 

Tesla schafte vorig jaar ongeveer 42.000 BTC aan voor $1,5 miljard dollar. Twee maanden later verkocht het bedrijf zo'n 10% ervan voor $272 miljoen dollar, om de liquiditeit van de markt te testen

Het resterende deel was eind maart 2022 nog $1,261 miljard dollar waard. Driekwart daarvan is in het tweede kwartaal verkocht en $218 miljoen dollar aan BTC staat nog op de balans.

Marktomstandigheden

CEO Elon Musk vertelde tijdens een bespreking dat tot de verkoop is besloten vanwege zorgen over de marktomstandigheden en de liquiditeit van het bedrijf. 

"De reden waarom we een hoop van onze bitcoinbezittingen hebben verkocht is omdat we onzeker waren over wanneer de COVID-lockdowns in China zouden verminderen", lichtte Musk toe. "Dus het was belangrijk voor ons om onze cash-positie te maximaliseren."

Hij benadrukte dat de verkoop 'geen oordeel over Bitcoin' is. "We staan er zeker voor open om onze bitcoinreserves in de toekomst uit te breiden", aldus Elon Musk. Toch wijst hij er ook op dat Bitcoin voor Tesla geen prioriteit is, maar bijzaak.

Elon Musk

Vorig jaar stond Elon Musk enige tijd in de schijnwerpers, nadat hij aan het begin van het jaar verklaarde dat hij een voorstander van Bitcoin is. 

Kort erna werd de investering van Tesla in bitcoin bekendgemaakt en kondigde Musk aan dat de elektrische auto's van het bedrijf in bitcoin konden worden afgerekend. Dat laatste bleek van korte duur want nog geen twee maanden later schrapte Tesla de betaalmogelijkheid, vanwege zorgen over de klimaatimpact.

Musk, bekend van zijn grappen en grollen op sociale media, leek daarna in toenemende gericht op honden-altcoins. Sindsdien is hij bij een groot deel van de Bitcoincommunity uit de gratie gevallen.

SpaceX

Vorig jaar tijdens The B-Word conferentie liet Elon Musk ontvallen dat niet alleen Tesla bitcoin op de balans had gezet, maar dat zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX en hijzelf ook in bitcoin hadden geïnvesteerd.  

Anders dan Tesla is SpaceX geen beursgenoteerd bedrijf en het publiceert daarom geen openbare kwartaalcijfers. Het is dan ook onbekend hoe groot de positie van SpaceX was en of er verkopen hebben plaatsvonden. Ook van Elon Musk is het onbekend hoeveel bitcoin hij op persoonlijke titel bezit. 


Meer lezen over Elon Musk en Tesla? Bekijk dan ook eens onze eerdere artikelen!Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.