Elon Musk: "Je kan nu een Tesla kopen met bitcoin"

Elon Musk liet via Twitter weten: "Je kan nu een Tesla kopen met bitcoin". Inkomsten in bitcoin worden volgens Musk niet omgewisseld naar dollars. Voor de betalingen gebruikt Tesla een eigen Bitcoin node, in combinatie met intern ontwikkelde en open source software.

Elon Musk liet via Twitter weten dat autofabrikant Tesla bij de verkoop van auto's voortaan bitcoinbetalingen accepteert. Daarmee zet Tesla een nieuwe en belangrijke stap in de omarming van Bitcoin.

elon20buy20tesla20with20btc20tweet.png

Bijzonder is dat Musk aangaf dat Tesla de inkomsten in bitcoin niet omwisselt naar een fiat valuta zoals de dollar. In plaats daarvan houdt Tesla de inkomsten aan in bitcoin. Het lijkt te impliceren dat de insteek van Tesla gericht is op lange termijn adoptie.

tesla20bitcoin20screenshot.png

Open source & eigen Bitcoin node

Musk vertelde ook dat Tesla voor het ontvangen van bitcoinbetalingen gebruik maakt van een eigen Bitcoin node. Ze gebruiken daarvoor intern ontwikkelde software in combinatie met open source software. Of dat het populaire BTCPay betreft is nog onbekend, maar BTCPay zegt van niets te weten . (Update 30-03-2021: Tesla gebruikt waarschijnlijk BTCPay)

Het lijkt echter wel aan te duiden dat Tesla zich rechtstreeks op het Bitcoinnetwerk heeft aangesloten, zonder gebruik te maken of afhankelijk te zijn van betaalproviders of andere tussenpartijen. Met een eigen Bitcoin node is Tesla een volledig autonoom en volwaardig deelnemer aan het Bitcoinnetwerk.

De mogelijkheid om in bitcoin te betalen is vooralsnog alleen beschikbaar voor klanten uit de VS. Volgens Musk zal de optie later dit jaar ook beschikbaar zijn voor klanten van buiten de VS.

Vanuit Nederland is de betaalmogelijkheid in bitcoin daarom nog niet zichtbaar. Wel zijn de FAQ en de algemene voorwaarden te bekijken.

Elon Musk, Tesla & Bitcoin

Elon Musk, Tesla en Bitcoin waren de laatste maanden vaker in het nieuws. Begin februari verklaarde Elon Musk zich namelijk tot een voorstander van Bitcoin. Kort erna liet Tesla weten dat het in de maand ervoor $1,5 miljard dollar aan bitcoin op de balans had gezet en plannen had om bitcoinbetalingen te accepteren.

De timing was opmerkelijk omdat Musk iets eerder contact had met Michael Saylor, de CEO van MicroStrategy. MicroStrategy was verleden jaar het eerste grote bedrijf dat grote hoeveelheden bitcoin op de balans zette en daarmee de trend startte.

De aankondigingen van Musk en Tesla bleven niet onopgemerkt. Als de CEO van vooruitstrevende techbedrijven zoals Tesla en SpaceX en als één van de rijkste personen op aarde geniet Musk immers veel aanzien. Het zakelijke sentiment ten opzichte van Bitcoin lijkt sindsdien te zijn veranderd.

Terwijl Bitcoin in het verleden vaak nog onbespreekbaar was, staat het tegenwoordig bij veel bedrijven op de radar en in een veel positiever daglicht. De integratie van bitcoinbetalingen door Tesla versterkt dat wellicht verder.


In onze eerdere artikelen lees je meer over Elon Musk en Tesla. Ook schreven we al eens over Michael Saylor.

Beeldmateriaal: danboarder, license CC BY 2.0


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.