Vandaag is Bitcoin 11 jaar oud

Vandaag is het elf jaar geleden dat het Bitcoin netwerk werd gelanceerd. Het eerste block, ook wel het genesis block genoemd, werd door Satoshi Nakamoto op 3 januari 2009 gemined en daarmee was het Bitcoin netwerk een feit. Nu, 11 jaar later bestaat Bitcoin nog steeds en staat het netwerk er sterker voor dan ooit tevoren. Gefeliciteerd Bitcoin!

Het is vandaag 11 jaar geleden dat het Bitcoin netwerk van start ging. De ontwikkeling en de whitepaper bestonden al iets langer, maar vanaf 3 januari ging het netwerk daadwerkelijk live en werd het eerste block door de mysterieuze bedenker van Bitcoin Satoshi Nakamoto gemined; het zogenaamde genesis block. Behalve dat hij/zij daarmee het netwerk lanceerde plaatste Satoshi Nakamoto ook een bericht in het genesis block: The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks.

Dit bericht verwijst naar de titel van een krantenartikel in The Times van 3 januari 2009. Behalve de vermoedelijke politieke boodschap die hierachter schuilt functioneert het bericht ook als een zogenaamde time-stamp. Met behulp van deze timestamp kan bewezen worden dat voor 3 januari 2009 bijvoorbeeld niet stiekem al eerder bitcoins zijn gemined.

timesartikel

Veel Bitcoiners vieren op 3 januari de verjaardag van Bitcoin. Een deel van de Bitcoiners vieren daarnaast op deze dag ook Proof of Keys. Dat is behalve een viering ook een evenement waarop veel Bitcoiners gelijktijdig hun bitcoins van exchanges en andere dienstverleners opnemen naar hun eigen wallet als uiting van financiële soevereiniteit, en om exchanges eerlijk te houden.

Ontwikkelingen

Ook in het elfde jaar van Bitcoin's bestaansgeschiedenis is er weer veel gebeurd en groeiden het netwerk en ecosysteem verder. Zo zagen we het afgelopen jaar tal van ontwikkelingen voorbij komen. Het zal velen natuurlijk niet zijn ontgaan dat de bitcoinprijs uit het dal lijkt te zijn geklommen en in 2019 een bijzondere groei vertoonde. Op 3 januari 2019 werd een bitcoin nog voor zo'n €3200 verhandeld, maar in juni steeg dat naar €12.000 per bitcoin. Op dit moment is dat weer gedaald naar zo'n €6200; nog steeds een verdubbeling ten opzichte van de prijs een jaar geleden.

Maar de koers van bitcoin is nog altijd vooral speculatief en sterk afhankelijk van de marktpsychologie. Andere indicatoren geven echter ook aan dat het goed gaat met Bitcoin.

Hashrate verbreekt record na record

Zo steeg de gezamenlijke rekenkracht van alle Bitcoin miners, ook wel uitgedrukt als hashrate, in 2019 naar ongekende hoogtes. De rekenkracht van de miners wordt via het Proof of Work mechanisme ingezet om de blockchain tegen aanvallen te beschermen. Hoe hoger de hashrate is, des te veiliger de blockchain is.

In 2019 werd het hashrate record diverse keren doorbroken. Op dit moment is de hashrate zelfs bijna 7x zo hoog als in 2017 toen de prijs van Bitcoin zijn hoogtepunt bereikte, en ruim twee keer zo hoog als een jaar geleden. Daarmee is het Bitcoin netwerk veiliger dan ooit.

hashrate

Lightning Network

Ook het Lightning Network groeide verder. Het Lightning Network is een tweede netwerk dat bovenop Bitcoin is gebouwd om de transactiecapaciteit en -snelheid van Bitcoin te verhogen. Dankzij het Lightning Network zijn duizenden transacties per seconde mogelijk, die vrijwel direct worden uitgevoerd en voor zeer lage transactiekosten. Veel Bitcoiners verwachten dat het Lightning Network een belangrijke bijdrage zal leveren aan het wereldwijde gebruik van bitcoin voor dagelijkse betalingen.

Afgelopen jaar zagen we het Lightning Network en de adoptie ervan groeien. In het begin van het jaar toonde het doorgeven van de Lightning Torch al de kracht en mogelijkheden van het netwerk. Langzaam maar zeker begon echter ook de echte adoptie vorm te krijgen. Zo zagen we diverse wallets, dienstverleners en andere applicaties de technologie omarmen. Bijvoorbeeld de Lightning app van Lightning Labs, de micro-betalingen van Lightning Tippin', of de integratie van HodlHodl in BlueWallet via het Lightning Network.

Ook ontwikkelingen zoals de Casa Node, waarmee een plug & play Lightning Node is op te zetten, dragen bij aan de verdere adoptie. Recentelijk kondigde één van de grootste bitcoin exchanges Bitfinex bovendien aan dat het Lightning transacties gaat ondersteunen. Het team achter RGB tokens liet daarnaast weten dat colored coins, ofwel digitale tokens uitgebracht op Bitcoin, dankzij het Lightning Network weer tot de mogelijkheden behoren.

Het Lightning Network staat nog wel in de kinderschoenen en is nog lang niet uitontwikkeld. Dat werd ook duidelijk toen in september een kwetsbaarheid in diverse Lightning implementaties werd ontdekt. Gelukkig zitten de slimste Bitcoiners ter wereld er bovenop. Op bijeenkomsten en conferenties zoals onder andere Scaling Bitcoin in Tel Aviv en de Lightning Conference in Berlijn wordt daartoe kennis gedeeld en nagedacht over nieuwe methoden om het netwerk te verbeteren. Ook Bitonic is aan dit soort evenementen deelnemer en in een aantal gevallen sponsor.

Nieuwe technologieën

Behalve het Lightning Network wordt er ook nog altijd druk gewerkt om de basislaag van Bitcoin te verbeteren. Er gebeurt van alles op alle fronten. Zo worden dankzij Miniscript smart-contracts op Bitcoin een stuk eenvoudiger en helpen technologieën zoals Erlay de benodigde bandbreedte in toom te houden. Dankzij Neutrino verbetert de privacy van light clients en protocollen zoals Stratum V2 verbeteren de decentralisatie onder bitcoin miners, terwijl technologieën zoals Taproot de privacy van smart-contracts vergroten.

De lancering van Bitcoin side-chains, zoals Blockstream's Liquid Network of nieuwere initiatieven zoals de Echo side-chain, breiden de functionaliteit en capaciteit van het Bitcoin netwerk ondertussen verder uit. Opmerkelijk in 2019 was ook het initiatief van Microsoft om te proberen een decentrale digitale identiteit op basis van Bitcoin mogelijk te maken.

Kortom, er gebeurt veel en de innovatie en verdere ontwikkeling van de technologie staan bij lange na niet stil.

Adoptie & Ontwikkelingslanden

Na elf jaar lijkt ook de adoptie van Bitcoin langzaam maar zeker door te dringen tot de rest van de maatschappij. In het westen zagen we de voorzichtige stappen van institutionele spelers op de bitcoinmarkt met initiatieven zoals Bakkt. Tech-reuzen en overheden wereldwijd, gecharmeerd door de technologie en mogelijkheden van Bitcoin, zijn stuk voor stuk aan het experimenteren met eigen implementaties. Tevergeefs, vinden veel Bitcoiners.

De aanpak van Jack Dorsey, CEO van Twitter en betaalapp Square, wordt daarentegen in een veel gunstiger licht bezien. Hij besloot geen eigen token te lanceren, maar bitcoin te omarmen en heeft het afgelopen jaar verschillende bitcoin programmeurs in dienst genomen.

Langzaam maar zeker lijkt ook het besef van de monetaire eigenschappen van bitcoin tot de maatschappij door te dringen. Zo maakte het Franse Ministerie van Onderwijs onlangs een lespakket beschikbaar aan middelbare scholen waarin onder andere de economische aspecten van bitcoin worden toegelicht.

In de politiek en in het publieke debat is echter nog vooral aandacht voor de mogelijkheid dat bitcoin voor criminele doeleinden wordt gebruikt, zoals witwassen en het financieren van terrorisme. De vernieuwde Europese anti-witwasrichtlijn leidt er daarom in Nederland waarschijnlijk toe dat er zeer strenge regelgeving wordt toegepast op de sector, waaronder verplichte identiteitscontroles, wat ten koste gaat van de financiële privacy en een hindernis is voor de adoptie van bitcoin als betaalmiddel. Gerenommeerd blockchain-analysebedrijf Chainalysis toonde het afgelopen jaar overigens aan dat de meeste bitcointransacties met een hoge mate van privacy helemaal niet zo illegaal of crimineel zijn. Samen met VBNL spant Bitonic zich dan ook onvermoeid in om te pleiten voor een milder beleid, dat innovatie de ruimte geeft en niet ten koste gaat van de privacy van de burger.

De meest interessante ontwikkelingen zagen we echter misschien wel in andere, minder ontwikkelde delen van de wereld. Zo lijkt het erop dat de monetaire eigenschappen van bitcoin steeds beter begrepen worden in landen waar het economisch niet zo goed gaat, of waar de toegang tot geld door omstandigheden beperkt is. Zo groeide de rechtstreekse bitcoinhandel in landen als Venezuela, Colombia, Nigeria, Zuid-Afrika, Kenia en Rusland en bereikte de bitcoinprijs een record in Argentinië. In Iran blijken de unieke eigenschappen van bitcoin voor een deel van de bevolking, en ook de overheid, interessant. Met betrekking tot de economische crisis in Libanon zei academicus Nicholas Nassim Taleb: "Je kunt het bitcoin-verhaal niet negeren".

Bitonic

Net als Bitcoin groeit ook Bitonic verder. Een avontuur dat in 2012 begon op een zolderkamer groeide in 2019 uit tot een organisatie met 36 gedreven en getalenteerde individuen. Een nieuwe groeifase die ook in onze vernieuwde website en huisstijl tot uiting komt.

Bitcoin en Bitonic zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom zetten we ons ook zo breed mogelijk in om de bitcoincommunity te ondersteunen en de politiek en maatschappij te voorzien van informatie over Bitcoin. Dat doen we onder andere door ons samen met de VBNL te mengen in het politieke en maatschappelijke debat, maar ook door informatievoorziening via bitcoin.nl en ondersteuning aan initiatieven zoals De Bitcoin Show. We zijn daarnaast deelnemer aan en sponsor van diverse evenementen en conferenties, waar wordt nagedacht en bijgedragen aan de verdere ontwikkeling van Bitcoin.

In 2019 lanceerden wij ook de alpha versie van de nieuwe mobiele app van onze exchange BL3P. Dat is slechts een topje van de ijsberg. Net als Bitcoin is ook Bitonic sterker dan ooit en wij gaan vol vertrouwen, met goede moed en bruisend van energie het nieuwe jaar tegemoet.


Belangrijke thema’s in dit artikel. Klik op een thema en ontdek meer.